zondag 30 januari 2011

Quiltworkshop

Gisteren ben ik naar een workshop van Het Quiltkabinet geweest. Het was in Earnewâld en natuurlijk nam ik een afslag verkeerd en kwam ik dus in de middle of nowhere terecht. Gelukkig leiden uiteindelijk alle wegen naar Earnewâld, dus ik kwam toch aan, zelfs nog op tijd. Ik weet dat ik verdwaal als ik ergens zelf naar toe moet rijden waar ik nog nooit geweest ben, dus ik trek altijd genoeg tijd daarvoor uit.
Het Quiltkabinet is een quiltwinkel, met fantastische stoffen en alle spullen die je voor quilten nodig kunt hebben. Ik moet er nog een keer naar toe om eens rustig in de winkel rond te kunnen kijken, ik heb wel honderd stofjes gezien waarvan ik quilts wil maken. Ook zag ik in die winkel voor het eerst in real life een quilt, ik was verliefd geworden op de foto's van quilts, maar nu ik ze in het echt gezien heb, is de liefde alleen maar heviger geworden!
Boven de winkel is een ruimte waar cursussen en workshops worden gegeven. We moesten eerst met wateroplosbare stift een sjabloom op stof overnemen en dat sjabloom gingen we daarna quilten, met fijne steekjes min of meer rijgen dus. Je zet dan drie stoflagen aan elkaar, de top (de mooie bovenkant) een vulling (dit keer een heel dunne, maar dat oefende wel gemakkelijk) en de achterkant. Die stoflagen rijg je eerst met grote steken aan elkaar, zodat het niet meer verschuift tijdens het quilten en daarna doe je de stof in een quiltring (35cm doorsnede) zodat het muurvast op elkaar ligt tijdens het quilten. En dan kleine steekjes. Het is moeilijk in het begin en ik zat een aantal keer behoorlijk in mijn vinger met de scherpe quiltnaald. Het is een wonder dat de -witte- stof niet bevlekt werd, maar ik had het elke keer op tijd in de gaten. Voor een volgende keer pak ik wel pleisters in mijn tas.
Het schijnt dat je gewoon kilometers moet maken om de steekjes steeds mooier, regelmatiger en fijner te krijgen. Dat is prima, dat kan ik en dat doe ik dus ook gewoon.
We vroegen aan onze lerares hoe lang zij nu quiltte. Ruim 10 jaar. Als ik over 10 jaar haar resultaten mag bereiken, dan ben ik meer dan gelukkig. Dan is 10 jaar eigenlijk helemaal niet zo lang.

Ik ga starten met een basiscursus patchwork en quilten. Ik ben verkocht! Elke derde zaterdag van de maand ga ik weer naar Earnewâld, ruim op tijd zodat ik nog even in de winkel rond kan kijken. En ik ben er nu een keer geweest, dus hopelijk verdwaal ik de volgende keer niet weer.

zondag 23 januari 2011

Weer de kerstsok

Afgelopen week heb ik veel aan de kerstsok gewerkt. Ik heb de smaak goed te pakken. Maar ook het quilten heb ik weer opgepakt. Ik heb een blok afgewerkt en weer twee nieuwe gesneden. Volgende week zaterdag ga ik naar een workshop handquilten toe van het Quiltkabinet , ik ben heel benieuwd hoe dat is en of het eigenlijk een beetje klopt wat ik tot nu toe aan het doen ben.

Handwerken is één van de weinige dingen waarin ik rust vind. Voor mij zou je een hele therapie kunnen samenstellen uit verschillende borduurwerken en quilten. Zo lang ik daar tijd voor heb, ben ik eigenlijk best gelukkig.

zondag 16 januari 2011

Kerstsok "A treasured wintertime"

Het huis van de eerste kerstsok staat er eigenlijk op. Ik heb al een paar stiksteekjes gedaan, maar het merendeel nog niet omdat de contouren sowieso nog niet kunnen zolang ik de achtergrond nog niet heb. De breedte van de sok is al volledig. Rechts eindigt het met de boom en links zijn de steekjes naast de lantaarn ook al tot de rand geborduurd.

Ik heb van dit borduurwerk alleen het patroon kunnen bemachtigen. Ik wilde wel het hele pakket, maar dat was niet meer te koop. Gelukkig had iemand het patroon ingescand, dus zo heb ik het ontvangen. Maar het is oorspronkelijk een Dimensionpakket en die werken met andere kleurnummers. Dus ik heb alles omgezet naar DMC, ik hoop dat het eindresultaat er ook mag zijn. Dimension werkt heel vaak met gemengde kleuren en met halve steekjes met meerdere draden. Het ziet er mooi uit en het werkt supersnel. Toch houd ik het allermeest van gewoon kruisjes, 18 count, met twee draden, zoals ik mijn HAEDs. En gelukkig heb ik die er ook altijd naast!

The wizard of Oz


Weer een stukje verder aan deze HAED. De kleuren zijn nu heel anders, allemaal blauwtintjes en pastel voor de regenboog. Rechts zie je al een stukje van de regenboog, daarvoor moet ik veel lichtere tinten gebruiken dan ik van te voren dacht, maar dat is eigenlijk ook wel logisch. Een regenboog is niet echt fel van kleur. Ik ben benieuwd hoe het helemaal wordt.

woensdag 12 januari 2011

Kerstsokken zijn binnenDe kerstsokken die ik voor Quintijn en Dante wil gaan maken zijn binnen! Quintijn heeft gekozen voor de sneeuwpop, Emma's friends stocking. En dan wordt Checking his list stocking dus voor Dante. Ik ga eerst maar eens de sok voor mijn man afmaken voordat ik aan één van deze begin, maar het is al leuk om het in huis te hebben.

Tijs

En dan nog een cadeautje voor Tijs. Een handdoek met zijn naam erop. Daarnaast staan twee kangaroetjes met rode bokshandschoenen aan en de tekst 'kleine bokser', omdat zijn moeder hem zo noemt.
Vanmiddag gaan we op bezoek, dan kan ik de cadeautjes overhandigen.

Gehaakt dekentje

Tijs is geboren! En daar horen cadeautjes bij.


Dit is het dekentje dat ik al een paar maanden geleden begonnen was en waar ik zeer geregeld aan gehaakt heb. Het is hoofdzakelijk blauw, maar er zit ook wel een beetje rose in, want een beetje stoere man, mag ook best een beetje van zijn vrouwelijkheid laten zien. Bla bla. Ik vond de kleurtjes gewoon leuk, zo. En wie weet is hun volgende kindje wel een meisje.


Ik heb er ook weer een labeltje op genaaid. Ben toch wel een beetje trots op m'n werk, daar zet ik graag een 'handtekening' op.
zaterdag 8 januari 2011

A treasured wintertime stocking

Dit is geen nieuw project, hoor, wees maar niet bang. Dit is een sok waaraan ik anderhalf jaar geleden al begonnen was. Het is toen op de UFO-stapel beland, omdat ik een telfout gemaakt had en ik had geen zin om alles weer uit te halen.
Dat heb ik vandaag toch gedaan en ik ben er weer mee bezig! Het lijkt me zo leuk om voor ieder van ons vieren een kerstsok te hebben, extra sfeervol zo tijdens Kerst.
Deze wordt voor Jan Steven, voor Quintijn heb ik er één met een sneeuwpop op het oog en voor Dante één met de kerstman. De laatste twee pakketten heb ik nog niet in huis, die moeten nog uit Amerika komen. Dat zijn natuurlijk wel nieuwe projecten, maar ach, ik mag mezelf ook wel een beetje verwennen nu ik thuis zit. Toch?

vrijdag 7 januari 2011

Many starts, mini finishes

There once was a quilter named Min,
Whatever she'd see, she'd begin.
A large quilt, a small quilt,
A doll quilt, a wall quilt.
"I'll finish these later," said Min.

"Now what shall I start on today?
I guess it will be applique.
Some birds in a group,
I'll frame with a hoop.
Today, though, I'll put them away.

I think I will make a new vest,
In silk, or cotton would be best --
Trapunto I'll do,
Then Sunbonnet Sue!
But now I will give them a rest.

A tote bag I've wanted to sew,
And then I'll try quilt-as-you-go.
A radiant Star
For next year's bazaar --
Just when they'll be done, I don't know.

For Christmas I've got projects galore --
A tree skirt, a wreath for the door.
I'll make a soft box,
And red quilted socks,
And what's not completed, I'll store."

"Is anything finished?" asked Son.
Her answer could only be, "None."
So, Min made a vow:
She would not allow
More new projects -- well, maybe just one.


(Author: Bee Neeley Kuckelman)

maandag 3 januari 2011

Geel geler geelst

Allereerst een heel gelukkig nieuwjaar voor al mijn bloglezers! Ik hoop dat jullie een fantastisch jaar zullen hebben met veel borduurplezier. Ik hoop ook dat jullie mijn vorderingen blijven volgen, het is erg leuk om op deze manier een hobby met velen te delen!
Voor dit jaar heb ik niet echt goede voornemens. Het zou druk op kunnen leveren en dat moet ik nu vermijden. Ik heb de eerste periode echter wel veel tijd om te borduren, omdat ik met een burn-out thuis zit. Ik mag borduren op dokteradvies, het klinkt fantastisch, maar het liefst had ik gewoon nog les gegeven en alleen in de avonden geborduurd. Maar het is niet anders en daarom maak ik er maar het beste van: lekker veel borduren.

Het gele stenen pad staat erop! Vorige week was ik nog tot net onder de schoentjes van de vogelverschikker en nu staat het pad er helemaal op. Vooral het randje groen helemaal rechts vond ik erg leuk, omdat het even een afwisseling was tussen de wel 10 verschillende tinten geel. Maar het is niet allemaal geel wat je ziet, in de schaduwen zijn ook paars en rose verwerkt. Ik heb nu negen pagina's geborduurd en ik ben daarmee bijna op de helft van dit werk aangekomen. Nu borduur ik bovenaan weer verder aan de volgende pagina en dat is ook weer leuk, leuk anders.