maandag 28 maart 2011

Nature's home afghan

Tussendoor borduur ik natuurlijk ook nog wel. Ik moet toegeven dat het door mijn gequilt veel minder hard gaat dan eerst, maar dat maakt niet uit. Ik kan van beide erg genieten en daar gaat het om. Momenteel werk ik aan een blok van de Nature's home afghan. Blok 26 maar liefs, dus ik ben in de onderste rij aanbeland. Deze blokken zijn veel voller, dus ik heb er ook niet zomaar eentje af. Als ik dit blok af heb, zal ik het geheel weer eens op de foto zetten.

Log cabin

Deze techniek heb ik afgelopen zaterdag geleerd op quiltcursus. Het is een log cabin (vertaald: blokhut) van 15 x 15 cm. Ik maak er vier van die ik dan als blok van 30 x 30 cm aan elkaar zet. Je ziet dat het midden een rood vierkantje is. Dit is in de meeste log cabins zo, het symboliseert het haardvuur in de blokhut. Om dat vierkant zet je banen stof (de balken van de blokhut), de ene helft in lichte tinten, de andere helft in donkere en de banen worden steeds een tintje donkerder, want het haardvuur straalt minder ver uit en bovendien maar naar één kant. Voor zover de symboliek van dit blok. Je krijgt dus blokken die je op allerlei manieren aan elkaar kunt zetten en waarbij je hele leuke patronen met de lichte en donkere stukken krijgt. Log cabin maak je trouwens op een ondergrond, een heel dunne laag vlieseline, ik heb L11 gebruikt. Ik vind dit ook weer een superleuke techniek, waarvan ik nu al weet dat ik hem veel zal gebruiken. Volgende maand leer ik weer wat nieuws: foundation piecing, dat is ook patchworken op een ondergrond en dan kun je allerlei voorstellingen maken. Ik ben heel benieuwd, er ligt nog zoveel leuks in het verschiet!

Quiltblokken

Sinds ik op quiltcursus zit, quilt, of eigenlijk patchwork, ik wat af. Dit zijn de blokken die ik de afgelopen maand gemaakt heb. Ze zitten nog niet aan elkaar, dit is puur een collage die ik met de foto's van de blokken gemaakt heb. Ik wil ze wel met donkerblauwe banen ertussen aan elkaar gaan zetten als ik genoeg blokken voor een quilt heb. De Ohio star linksonder, was het blok waar we vorige maand mee begonnen. Even een oefenblokje. Ik heb er banen omheen gezet om het ook op 30 x 30 cm te krijgen, zodat het eventueel ook in de grote quilt verwerkt kan worden. Het blok er schuin boven (met de tekst Faith in het midden) was het huiswerk om de geleerde technieken in praktijk te brengen. En ik heb toen nog vier blokken die ik mooi vond uitgezocht, het patroon en de malletjes ervoor gemaakt en die toen dus ook genaaid. Ik heb wel fouten gemaakt, kwam ik afgelopen zaterdag tijdens cursus achter. Ik heb lapjes die schuin van draad waren in de buitenste rand gebruikt. Dat mag dus absoluut niet, omdat die gemakkelijker uitrekken, waardoor dus je blok kan gaan lubberen. Daar had ik niet bij stil gestaan, terwijl ik bij het patroontekenen er nog wel om gedacht had om geen lapjes die schuin van draad waren tegen elkaar te zetten... Tja, dat zijn beginnersfouten en hopelijk zie je die niet te erg in de quilt. Het belangrijkste is dat ik er ontzettend veel plezier in heb en er veel ontspanning in vind. Zeker nu het weer wat beter wordt, kan ik, terwijl de jongens in de zandbak spelen, heerlijk aan de picknicktafel zitten patchworken. Borduren ging nooit, omdat het patroon altijd wegwoei en je hebt er zoveel spullen bij nodig. Nu alleen mijn lapjes en dan ben ik happy!

woensdag 9 maart 2011

Swap

Maaike en ik besloten te gaan swappen. Zij had een mooie gehaakte hartjesslinger in de aanbieding en ik wilde dan wel wat voor haar borduren. Zo gezegd zo gedaan.
Afgelopen week vielen er in twee brievenbussen pakjes. De hartjesslinger zat in een prachtig doosje, dat Quintijn al bijna confisqueerde, maar wat ik nog net in eigen beheer kon houden.

Mijn borduurtje was ook heel hartjesachtig geworden, maar gelukkig vond Maaike het leuk.