vrijdag 3 juni 2011

Update quiltblokken

In mijn quiltenthousiasme vergeet ik helemaal een update van mijn blokken te geven.
Bij deze.
Tadaa!
Het bovenste blok is een foundationpiecing blok, wat betekent dat je het op een foundation maakt, een heel dunne stof, in mijn geval L11. Daar teken je het patroon op, in delen, en daar naai je de lapjes op, vergelijkbaar met hoe je een log cabin maakt. Dit was de derde les van mijn quiltcursus bij het Quiltkabinet in Earnewâld. Een grappig huisje, Quintijns favoriete blok in mijn quilt in wording!
De twee blokken daaronder heb ik uit het Samplerboek van Karin Pieterse. Ze gingen beide vrij vlot en ik vond ze erg leuk!
Ik heb nu ook mijn eerste patchworkboek gekocht, ik leende hiervoor steeds uit de bibliotheek en dat zal ik ook wel blijven doen. Het is het patronenboek van Karin Pieterse. 101 quiltpatronen voor blokken van 30x30 cm, precies de maat die ik nodig heb.

Quiltmanifestatie Cannenburgh

Gisteren ben ik samen met mijn moeder naar de quiltmanifestatie in kasteel Cannenburgh in Vaassen gevonden. Ik had mijn vader gelukkig bereid gevonden op Q en D te passen, want JS heeft weer een studiemaand. Hopelijk rond hij aan het eind van deze maand zijn laatste tentamens van zijn studie wiskunde af en dan zijn we eindelijk van dat gedoe af... Dus JS aan de studie, mijn vader aan het spelen met Q en D en mijn moeder en ik naar de quilts in Vaassen. Goed voor elkaar!

Het was prachtig. Het weer zat mee, het kasteel was fantastisch (ik denk dan toch altijd aan de mensen die er vroeger woonden, wat voor leventje had je dan!) en de quilts waren heel erg mooi en erg afwisselend. Ik heb natuurlijk nog niet zoveel quilts gezien, maar ik merk dat ik al wel een smaak ontwikkel. Ik houd van de traditionele quilts. Het hoeven niet per sé blokkenquilts te zijn, ik heb ook prachtige applicatiequilts gezien, maar die zogenaamde artquilts die doen me niet zoveel.
In de kelder van het kasteel, waar nog steeds een ouderwets fornuis met houtkachel stond, werden demonstraties op verschillende soorten quiltnaaimachines gegeven. Ik vind het mooi, maar eigenlijk vind ik wel dat de essentie van handwerk zo verloren gaat. Ik heb sinds kort een naaimachine (heel ouwetje, van JS' oma gekregen), maar eigenlijk heb ik daar nog weinig mee gedaan, alleen een paar proeflapjes. Ik vermaak me altijd enorm met mijn lapjes in de hand, zolang ik dat nog zo leuk vind, blijf ik dat ook lekker doen. Voor een echte quiltmachine leg je zo enkele duizenden euro's neer, onvoorstelbaar veel geld. Voor een paar quiltnaalden en een quiltring zit je op 15 euro maximaal. En het gekste wat ik gezien heb? Een speciale quiltnaaimachine, die perfect de handquiltsteek kan nadoen. Huh?

Prijskaartje: 2000 euro.