zaterdag 24 december 2011

woensdag 21 december 2011

Gepriegel

Vandaag heb ik mijn zak met restjes gepakt. Malletjes gemaakt van het huisjespatroon, dat ik tot 10 cm vergroot had, omdat ik dan heel mooi log cabinstroken kon gebruiken die ik nog over had. En dan nog... met een vergroot huisje... dan is het een enorm gepriegel.
Ik weet nog niet helemaal zeker of ik het leuk vind, ik heb nu anderhalf uur gedaan over het maken van de malletjes en het knippen van het eerste huisje. En dan moet het nog aan elkaar gezet worden, wat ik over het algemeen het leukere werk vind. Ik weet dus nog niet helemaal zeker of ik wel zo'n huizenbouwer ben. Ik weet wel zeker dat er niet dagelijks een huizenblokje van de lopende band af gaat rollen, het kost gewoon best wel veel tijd. Misschien een leuk klein quiltje, of zo?

dinsdag 20 december 2011

Kerstsok "A treasured wintertime"

Naast het doorpitten van mijn vaders quilt, borduur ik ook zo af en toe wat. En dan vind ik dit een heerlijk werkje, helemaal zo in die winterstemming. Ik krijg de kerstsok niet meer op tijd af, daar heb ik me inmiddels wel bij neergelegd, hoewel ik twee weken geleden nog heel ambitieus de naald en draad weer opgepakt had. Maar dan maar voor volgend jaar.
Op sommige blogs kijk ik in dit jaargetijde een beetje jaloers rond. Wat een leuke kerstspulletjes hebben die dames allemaal al gemaakt! Een kerstquiltje gaat hier ook nog wel een keer gemaakt worden. Maar allemaal geborduurde ornamentjes voor in de kerstboom hoeft dan weer niet. Het is leuk, maar ik houd ook gewoon erg van mijn mooie glazen ballen.
Maar ik bedenk altijd veel te laat dat ik ook iets voor kerst wil maken en dan is het alweer bijna zover. Volgend jaar maar eens in de zomer verzinnen, dan is het mooi op tijd klaar!

woensdag 14 december 2011

Het is besmettelijk!

Mijn moeder leerde mij borduren, dat heb ik in dit blog vast weleens verteld. Ik was toen zeven en mijn eerste werkje was direct op linnen aftellen, en dat ging hartstikke goed. Ik raakte in een paar jaar verslingerd aan borduren, met een lichte inzinking tijdens mijn middelbareschoolperiode, maar dat maakte ik tijdens mijn studententijd meer dan goed.
En toen kwam quilten. Anderhalf jaar geleden ben ik besmet geraakt met het quiltvirus en eigenlijk probeer ik elke dag wel iets met m'n lapjes te doen. Als ik 's nachts niet kan slapen, denk ik leuke patronen en het kleurgebruik daarin uit. Maar het quiltvirus blijkt dus besmettelijk, hoewel ik moet bekennen dat ik daarin zelf een behoorlijk handje heb geholpen.

Afgelopen juni was mijn moeder met me mee naar de quilttentoonstelling in Vaassen en ze was eigenlijk direct enthousiast. Het enige waar ze wat over in zat, waren haar ogen (of die nog goed genoeg waren) en de kosten. Sinterklaas besloot, met mijn assistentie, iets aan dat laatste te doen door een klein quiltstarterspakketje samen te stellen, en tja, die ogen, of die hun werk nog doen, daar kom je alleen maar achter door het te proberen.


En geprobeerd heeft mijn moeder het, en met succes! Bovenstaand blok is haar eerste blok en het ziet er keurig uit! Ik zal mijn best doen om mijn geringe kennis en vaardigheid van het quilten over te dragen en ondertussen hebben we in ieder geval heel veel plezier!


woensdag 7 december 2011

Huisjes bouwen

Janneke heeft wat leuks bedacht: huisjes bouwen! Van allerlei restjes stof die je in de loop der jaren verzamelt (scraps) kun je prima nog een leuke huisjesquilt maken. Dit is pieterpeuterig werk, het blokje dat zij ontworpen heeft, is 7,5 cm bij 7,5 cm. Het is echt patchwork, geen foundationpiecing.
Het is de bedoeling dat je elke dag zo'n klein huisje maakt en dan heb je aan het eind van het jaar een mooie huisjesquilt. Maar je kunt ook langzamer bouwen natuurlijk, of eerder stoppen.
Quintijn zag het plaatje van dit huisje (uit een huisjesquilt van Janneke en zó superschattig met dat poesje achter het raam) en hij was verkocht: of ik dat ook even wilde maken.
Ach, ik doe m'n best!
Het patroontje komt 15 december, dus dan kan ik eens zien hoe snel je zo'n huisje in elkaar hebt.

Eén probleem: doordat ik nog maar anderhalf jaar quilt, heb ik nog niet zo heel veel restjes en variatie in stofjes opgebouwd... Mocht iemand nog wat restjes stof hebben liggen en niet weten wat je er mee moet? Mijn brievenbus is héél groot!

Janneke thought of something fun: building houses from scraps! This is very little piecing, because every block is 7,5 cm bij 7,5 cm. It's real patchwork, no foundationpiecing. After a year of making a little house each day, you'll have a marvelous housequilt. But of course you can build slower, or quit earlier in the year. Quintijn saw the picture of the little house (from the quilt of Janneke and só super cute with the little cat behind the window) and he found it great: "Please mummy, can you make that?" Of course, I'll try!

There's just one problem: I've only started quilting one and a half year ago, so I don't have a lot of scraps or variation in fabrics. Might there be somebody who has scraps and no goal for it? My mailbox is very very big!

zaterdag 3 december 2011

Sampler quilt in elkaar zetten

Ik ben begonnen met het in elkaar zetten van mijn eigen sampler quilt, de blokken die ik tijdens mijn lessenserie gemaakt heb. De Ohio Star helemaal links is het eerste blok dat ik gemaakt heb, het blok ernaast het laatste. Ik zet er banen van donkerpaarse stof tussen van 3 cm. Op die manier komen de kleuren van de blokken nog wat dichter bij elkaar te liggen. Het is een bonte quilt. Ik houd van kleur en ik kon het niet laten om veel verschillende stoffen te gebruiken.
Ik ben heel benieuwd naar het uiteindelijke resultaat!

Natuurlijk ben ik ondertussen ook de quilt voor mijn vader aan het doorpitten. Maar dat is vrij zwaar werk voor mijn handen en polsen, dus dat houd ik niet avond aan avond vol. Dus ondertussen maak ik de top voor mijn eerste eigen quilt af!