vrijdag 31 augustus 2012

Uit een vergeten hoekje...

...kwam dit eekhoorntje te voorschijn. Kennen jullie hem nog? Hij had zich verstopt in één van de bakken van mijn handwerkkastje. Hij was wat chagrijnig, want ik had me de laatste tijd maar veel te druk gemaakt met die lapjesdekens. Vond hij. En hij vond het hoog tijd dat ik zijn boom eens afmaakte. Daar had hij wel een punt.

Zodra ik de grote lap borduurstof openvouwde, kwetterden ook de vogeltjes me al tegemoet. Prima, al dat gequilt, mij zíj waren er ook nog!
En de kleuren spatten me direct tegemoet en ze heetten me een warm welkom en het begon me een potje te kriebelen. Borduurkriebels. Een eerste liefde gaat toch nooit helemaal over. En waarom zou het ook moeten?

Dit is de vogelflat in de Nature's Home Afghan, één van de mooiste stukjes. Maar eigenlijk heeft elk blokje weer z'n eigen charme. De afghan is opgebouwd uit 5x6 blokken en lijkt in die zin wat op een quilt. Ik heb er 26 af, dus eigenlijk wordt het hard tijd om die laatste 4 ook te maken. En gisteren heb ik dus maar mijn naald in blokje 27 gezet.

Het eekhoorntje kan tevreden zijn!woensdag 29 augustus 2012

44. Indian Rose

Het is gelukt! Het applicatieblokje is af, en weet je, eigenlijk vond ik het ook nog heel leuk om te doen! Het is heel precies werken en ik ben natuurlijk bang dat dingen gaan rafelen, maar tot dusver gaat alles goed. Op naar blokje 45. Die is weer wat gemakkelijker. Wat ook wel lekker is.

zondag 26 augustus 2012

Kerstsok "A treasured wintertime" is af!

En toen was de sok toch zomaar af! De laatste steekjes gingen heel erg snel en toen was ik gisteren natuurlijk erg gemotiveerd om dan vooral nog even door te gaan. Ik moest naar zolder toe om het vilt voor de achterkant en het lint op te halen, want ik had er nog niet op gerekend dat het gisteravond al zou kunnen. En toen, na twaalven, zette ik de laatste steekjes door het vilt en de borduurstof en toen was de kerstsok af. Mooi op tijd. En binnen mijn gestelde termijn van die zomervakantie!

Vanochtend showde ik de sok aan de jongens. "Waar is de andere?"  vroeg er één. Ik begreep de vraag niet en vertelde dat ik de sokken voor hen nog niet af had. "Voor ons moet je dan wel kleinere maken,"  zei er nog één. Toen snapte ik het. En ik legde uit dat het voor de sier was, omdat het mooi was, dat je dit aan de muur kon hangen net als een schilderij. "Mooi,"  vonden ze en daarna werd de kerstsok door een autootje overreden.

vrijdag 24 augustus 2012

Kerstsok in augustus

Gisteravond weer hard verder gewerkt aan de stiksteekjes. En die zitten er nu in! Het enige wat nu nog moet is de rand boven de naam en daar ben ik gisteravond ook aan begonnen.

Mijn plan was om in deze zomervakantie mijn sampler af te maken en deze kerstsok. Nog een week vakantie voor de boeg. Zou het lukken?

dinsdag 21 augustus 2012

43. Chicago Pavement

Dit blokje heb ik gemaakt terwijl ik samen met mijn moeder een maandagmiddag steekjes aan het maken was. Lief, leuk blokje. Zeker in vergelijking met het applicatieblokje dat me nu te wachten staat. Als het dus nu een poosje stil op deze blog wordt, weten jullie aan welk blok het ligt: nummer 44...

maandag 20 augustus 2012

Sjoukjes Eerste Sampler

Zoals beloofd een foto van mijn affo, de eerste quilt die bij mij blijft wonen. Sjoukjes Eerste Sampler heb ik (haar?) gedoopt, want er gaan nog vele samplers volgen, want dat is gewoon wat ik leuk vind.
De quilt is wel vierkant, ook al lijkt dat op de foto misschien net wat anders. Ik had de bovenrand vastgespeld op de schutting en dat kreeg ik met de onderrand niet voor elkaar. Dus die hangt iets meer in elkaar. De quilt is 1,48m in het vierkant en dat is de perfecte maat voor een quilt waar je onder op de bank lekker onder kunt kruipen. Dante heeft dat al gedaan. Niet omdat hij het koud had, dat krijg je niet voor elkaar in deze hittegolf, maar omdat hij anders opgevreten werd door de muggen. Muggen prikken overigens zo door een canvas tuinstoel heen. Gisteravond had ik ineens vier muggenbeten op mijn billen. Terwijl ik de hele avond gezeten had en bovendien toch ook kleren aanhad. Ondanks de warmte, ja.

Maar hier dus mijn affo. En nu in de versnelling met Sylvia's Brdal Sampler!

zondag 19 augustus 2012

42. Corn and Beans

Waarom Corns and Beans? Sommige blokken hebben zulke rare namen. Misschien had ik gele en bruine kleuren moeten gebruiken, maar dat past weer niet zo in de rest van de quilt.

Het is warm. We zitten voor het huis, want daar hebben we schaduw. Maar dan nog is het drukkend warm. Maar natuurlijk weerhoudt dat ons er niet van om wel met naald en draad buiten te gaan zitten. Tja, je bent een quiltster, of je bent het niet. 'We' zijn mijn moeder en ik. Gisteren hadden we quiltcursus, en mijn moeder is nog gezellig hier.

Saks eens kijken of ik nog mooie foto's van mijn voltooide project kan maken. Maar nu eerst eens verder met de sashings om de twee blokjes van rij E die ik afgemaakt heb!

zaterdag 18 augustus 2012

Eerste batiks binnen!

Ik mocht vandaag weer wat stofjes kopen. Ik had laatst een cadeaubon van mijn schoonouders gekregen, die ik zeer nuttig aan ondergoed en sokken voor manlief en de kinderen bij de Hema besteed had, dus de waarde ervan mocht ik bij mijn favoriete winkeltje uitgeven. En dat was natuurlijk leuk. Voor mijn Sylvia's Bridal Sampler had ik al genoeg leuke stofjes (al hoewel, wat is genoeg?!), dus ik ben alvast begonnen met verzamelen voor de Flower Basket Medaillon van Kim McLean. Batiks dus, zeven mooie stofjes. En nog genoeg ideeën voor stofjes die ook mooi gaan passen.

En nog meer groot nieuws! Ik heb mijn Eerste Sampler af! Vanmiddag heb ik hem op quiltclub laten zien. Gisteren heb ik de laatste steekjes in de bies gezet en hem daarna snel gewassen en in de droger gemikt. Gelukkig gingen alle potloodstrepen eruit die ik als hulp voor het quilten had neergezet. Pas later realiseerde ik me dat het weleens zou kunnen blijven zitten en toen werd ik wel een beetje bang. Maar Goddank, alles is eruit gegaan en de kleuren zijn niet doorgelopen. Dus nu heb ik een heel mooie quilt! De eerste quilt die ik zelf houd, na het roodwitte babyquiltje voor Amber en de blauwbruine quilt voor mijn vader. En daar zal ik morgen foto's van maken om het ook aan jullie te kunnen laten zien.donderdag 16 augustus 2012

Olifanten uit het verleden

Tijdens ons verblijf in de tent in de tuin van mijn schoonouders, was het op een gegeven moment tijd voor een bad voor de jongens. Hoog tijd. Het mooie van dit luxe vakantieverblijf was, dat er in het waslokaal gewoon een stapel handdoeken klaar lag. En één van die handdoekewn herkende ik. Die had ik bijna 11 jaar geleden zelf geborduurd! Voor het sinterklaasfeestje van de familie had ik voor iedereen een handdoek geborduurd. Zeven stuks, voor mezelf geen, want ik had het hier al druk genoeg mee.

De olifantenhanddoek van mijn schoonmoeder is er dus nog steeds en ziet er na al die jaren nog steeds goed uit. Grappig om met zo'n handdoek uit het verleden mijn zoontje af te drogen.

Zelf heb ik alleen nog steeds geen geborduurde handdoek. En mijn jongste zoon ook niet, realiseerde ik me laatst. Tijd om daar wat aan te doen? Moet ik toch die borduurnaald weer eens oppakken?

dinsdag 14 augustus 2012

Camping Quilten

We zitten niet op een echte camping, hoor. Maar wel in een echte echte De Waard tent, de vergrote Zilvermeeuw, in de zeer groene achtertuin van mijn schoonouders in Noord-Oost-Groningen. Vannacht hebben we met z'n viertjes er geslapen, de kinderen sliepen zelfs tot half acht, wat iets later was dan wat ze thuis presteren.

Gisteren overdag heb ik vooral quiltend doorgebracht. Ik ben met de laatste rand bezig. Daarna moet de bies, die ik natuurlijk gesneden en gestreken mee heb. Eigenlijk hoop ik de quilt hier af te ronden, want mij fotosessie met de quilt zou hier zo leuk zijn met dit verbouwde boerderijtje en al dat groen. Ik doe mijn best, de kinderen zijn grotendeels zelfvoorzienend, en een huishouding bestaat hier niet, dus veel meer tijd dan anders!vrijdag 10 augustus 2012

Plak patchwork

Ik zal niet met de eer gaan strijken, dit is niet mijn creatie, maar die van mijn oudste zoon. Hij verzamelt altijd fanatiek mijn restjes (van een echte scrapquilt zal bij mij dus niet snel sprake zijn, of hij moet al van mijn zoon komen) en bewaart die in een doosje. Af en toe wil hij ook 'borduren'. Hij noemt het altijd zo, want voordat ik begon met quilten was ik verslaafd aan borduren. Hij is nog niet helemaal over de verandering heen, of snapt het verschil niet helemaal. Maar af en toe gaat hij ook los met de lapjes en knipt allemaal vormpjes en plakt daarna zijn patchwork in elkaar. Dit keer wilde ik het wel even met jullie delen. Het tasje dat hij vervolgens van zijn plakwerk had gemaakt, is helaas weer uit elkaar gevallen. Maar net kleurrijke idee bestaat nog steeds. En ook hij is niet bang voor combinaties. Waarom zou je ook geen batiks met basics combineren?

maandag 6 augustus 2012

41. Nine-patch

Ik hoef er, denk ik, niet bij te zeggen dat dit blokje wel heel snel ging. Het is direct ook het eenvoudigste blokje dat ik ooit gemaakt heb, maar in zo'n grote quilt heeft het ook wel weer wat: niet elk blokje hoeft een ster te zijn. Daarom ook heb ik voor lichtere kleuren gekozen, zodat het blokje ondersteunend werkt en niet de aandacht naar zich toe trekt. Althans, dat is mijn theorie, ik moet nog even ondervinden wat de praktijk doet.

De rand quilten

En toen had ik zestien blokken doorgepit en was ik toe aan de rand! Daar ben ik blij mee, toen ik Heits Quilt aan het quilten was, schoot dat best wel goed op, dus ik heb goede hoop op een snelle afronding van deze quilt. En ik ben ook wel weer een toe aan een affo.

donderdag 2 augustus 2012

Vier rijen!


Vanochtend stapten we in de auto om onze kinderen weer bij hun opa en oma van het grote huis op te halen. Het is een aardig eindje rijden, ruim een uur, en wie stapt er dan zonder bezigheid in de auto? Ik niet, in ieder geval en mijn veertig blokjes gingen dus mee. Tijdens de rit heb ik de vierde rij aan de rest vastgezet en daar krijgen jullie natuurlijk een fotootje van.
Zelf gebruik ik dit soort foto's ook veel, want om de kleuren voor een nieuw blokje te kunnen kiezen, moet ik wel weten hoe zijn buren er uit zien. Het lijk me niet goed voor de top om die continu te voorschijn te halen, dus dan kijk ik gewoon op de foto welke kleuren en lapjes ik gebruikt heb. Werkt net zo goed!


woensdag 1 augustus 2012

Middag in de tuin

Een heerlijke middag in de tuin. Ik ben bezig om rij D aan de eerste drie vast te zetten en tussendoor heb ik alvast de malletjes voor blok E1 en E2 gemaakt. Sylvia's Bridal Sampler is een Amerikaans patroon en daardoor helemaal in inches. Malletjes tekende ik echter nog steeds op centimeterpapier, gewoon omdat ik in de winkels geen inchesruitjespapier te krijgen was. Maar vanmiddag zocht ik even op internet en daar vond ik precies wat ik nodig had: printbaar inchesruitjespapier. En die link deel ik graag met jullie: alsjeblieft (klik).

40. Boy's Nonsense

Het is een echte zomerdag. Af en toe hebben we er één deze zomer, dus daar moet je dan gelijk goed gebruik van maken. Het is heerlijk in de achtertuin. Zonnig, maar niet te warm, met nog een lekker briesje. Vandaar ook de speld die nog zichtbaar is op de foto, ik moest het blokje vastprikken op de picknicktafel, omdat het anders niet bleef liggen. In dat zomerzonnetje heb ik dit veertigste blokje gemaakt, Boy's Nonsense. Ik ben erg blij met hoe het geworden is, de kleuren staan erg leuk bij elkaar.

Er moet nog een sashing omheen en daarna zet ik het vast aan de rest van rij D en dan kan die rij vast aan de eerdere drie. En als dat gebeurd is, maak ik natuurlijk nog een foto, want op veertig blokjes ben ik al best wel trots. Nog maar honderd te gaan!