dinsdag 22 januari 2013

67. Sarah's Favorite

Dit blokje heb ik zaterdag gemaakt. Ik had vorige week zondag al voor twee blokken alle stoffen getekend en geknipt en tijdens quiltcursus heb ik dit blokje bijna helemaal in elkaar gekregen. 's Avonds heb ik het afgemaakt. Nadat ik eerst een half uurtje geborduurd had.

Geborduurd, ja, want mijn moeder en ik hadden 's middags bedacht dat het toch wel heel erg jammer was als we onze Nature's Home Afghan niet af zouden maken. Ook zij is met dit grote borduurwerk bezig. Dus we hebben ons voorgenomen om elke dag een half uur hieraan te borduren. Het is nu dinsdag en het is me al vier dagen gelukt en eigenlijk kost het geen moeite. Als je er weer eenmaal lekker mee bezig bent, is het hartstikke leuk.

zaterdag 19 januari 2013

Huisjes

Op het moment ben ik steeds blokjes van 5 bij 5 cm aan elkaar aan het naaien. Ze vormen een brede rand om de huisjes heen. Bont, maar wel erg leuk, want veel van de stofjes heeft mijn zoon zelf uitgekozen voor de quilt. Bovendien, een kinderquilt mag wel wat kleur bevatten, toch?
Er moet nog één rand aan. Daarna wil ik er weer een smalle donkerblauwe rand omheen, 3 cm breed, denk ik. En dan komt er nog een bredere groen met blauwe streepjesstof omheen die mijn zoon me anderhalf jaar geleden voor mijn verjaardag gaf. En dan nog nadenken over het biesje. Het mooist zou ik die rode stof vinden die de huizenblokjes ook omlijst, maar die heb ik niet meer, die is op. Ik denk dat ik vanmiddag op quiltcursus maar even een strookje van een andere helderrode stof uitzoek, die er in ieder geval op lijkt. Alle andere rode stoffen die ik heb zijn een flinke tint donkerder (zie bijvoorbeeld de rode stippenstof schuin onder het groen winterse huis en het blok met de lucht vol met sneeuw.
Even een close-up om te laten zien wat voor stofjes er in de rand verwerkt zitten. Ik vind die kleine huisjesstof echt heel leuk, ze passen heel mooi in die blokjes van 5 cm. Die huisjes zitten her en der verspreid in de blokjesrand.
Tijdens het maken van de foto's kwam mijn jongste zoon (3 jaar) ook even buurten. Hij wilde wel even poseren met de quilt. Op deze foto kun je ook zien hoe de quilt hangt: voor de boekenkast. Hij is nog vrij licht, dus met enkele boeken op de rand, hangt de top wel voor de rijen boeken. Ik vind het handig om de quilt steeds te zien als ik de volgorde van de blokjes moet bepalen. Op dit soort momenten voel ik wel de behoefte aan een designwall, maar dan eigenlijk op de plek van de televisie, of zo, dat ik er altijd zo naar kan kijken. Ik denk niet dat ik mijn man zo gek krijg.
En ook nog even een foto van mijn oudste zoon (5 jaar) voor wie de quilt bedoeld is. Hij vindt hem prachtig, hoor, maar kon nu even niet heel veel enthousiasme opbrengen. Vandaag is hij niet zo fit, al overgegeven en hij hoefde geen hap eten. Dan maar lekker op de iPad spelletjes spelen. Daar is hij niet snel te ziek voor. Maar wat is hij met zijn 5 jaar al groot!

Mijn jongste krijgt ook nog wel zijn eigen quilt, maar dat is een plan voor volgend jaar. Je kunt niet alles tegelijk, tenslotte. Hij mag tot die tijd gebruik maken van mijn quilt die standaard beneden ligt, want er is elke dag wel iemand die gebruik wil maken van het dekentje.

Tot slot: woensdag heb ik de enveloppen voor de give-away op de post gedaan. Van twee mensen heb ik al iets gehoord over de ontvangst en eigenlijk verwacht ik dat iedereen het inmiddels ontvangen heeft (ik weet alleen niet hoe lang de post erover doet naar België). Ik hoop dat jullie er blij mee zijn!

P.s. Ook elders een heel leuke give-away: De Quilthoeve heeft een Sneeuw Give Away. Van zulke lieve stofjes gaat toch alles smelten? In Friesland ligt helemaal geen sneeuw, maar toch doe ik zeer dankbaar mee.

zondag 13 januari 2013

Cadeautjes weggegeven (give-away)

Een give-away van zeven cadeautjes en zeven lezeressen die wel graag wat wilden ontvangen, dat past perfect. Ook met de wensen kreeg ik het helemaal rond en dus is er voor iedereen die gereageerd heeft een cadeautje!

Het tijdschrift Cardshop gaat naar Amerins.
Het patroon 'No late knight snacking' is voor Yvon.
Het viltpakketje is voor Ida.
Het Ricoboekje is voor Marietje.
'The minstrel' met stof gaat naar Pauline.
De lap aida 14 gaat naar Tania.
En de lap aida 18 is voor Guusje.

Willen jullie mij je adres mailen (sjoukjedijkman@gmail.com)? Dan maak ik de verzending van de cadeautjes zo spoedig mogelijk in orde!

zaterdag 12 januari 2013

Nog een keertje 21 jaar

Vandaag verschijnen op allerlei blogs foto's van de schrijfsters van toen ze 21 jaar waren. Voor mij is dit nog niet zo héél lang geleden (ach ja, toch 12 jaar, wel ruim 1/3 van mijn leven), maar ik vond het toch wel leuk om mee te doen.
Mijn 21ste jaar was een leuk jaar. Ik studeerde Nederlands aan de universiteit in Groningen en woonde op kamers. Net tijdens dat jaar was ik fiscus in de senaat van mijn studentenvereniging, en dat terwijl ik eigenlijk niets met cijfertjes heb. Ook op mijn 21ste heb ik mijn huidige man beter leren kennen en kregen we een relatie. Niet zomaar wat, 21 zijn!

En tussendoor vond ik toen ook nog tijd om te borduren. Maar van iets als quilten had ik toen nog nooit gehoord.

vrijdag 11 januari 2013

66. Grace's Friendship

Het meest figuratieve blokje uit de quilt. Grace's friendship heet het en de twee figuurtje beelden dus Grace en Sylvia uit. Grace was een bezoeker bij de Elm Creek Quilters en zij maakt een soort kunstwerken van de quilts. Door MS (geloof ik) werd ze alleen erg beperkt in wat ze nog kon, maar voor Sylvia's bruidsquilt wilde ze toch een blokje maken waarin ze haar vriendschap voor Sylvia uitdrukte. Voor de figuurtjes dus de Elm Creek, die ik in een zo stromend mogelijk stofje heb gemaakt. Daarachter het landhuis en de iepen waaraan Elm Creek zijn naam te danken heeft.
Ik ben afgeweken van mijn kleurenschema. De kleur groen voor het gras komt verder nergens in de quilt voor. Tja, wat zal ik erover zeggen? De kans is vrij groot dat het nog een keer gebeurt! Ik hou nu eenmaal van kleur, veel kleur.

Ik keek best wel een beetje tegen dit blokje op. Het leek me moeilijk, die verschillende lagen appliceren. Toch ben ik er maar gewoon aan begonnen en het was zoveel gemakkelijker dan ik dacht! Twee hulpmiddeltjes: 1: YLI applicatiezijde. Ik heb er maar één klosje van, want hoe vaak appliceer ik nu en het is vrij prijzig. Idealiter zou je het garen aan moeten passen aan de kleur van de applicatie. Maar dan had ik voor dit blokje al vijf kleuren zijde nodig gehad. Dus ik heb alleen maar grijs, een kleur die niet al te veel opvalt. En ik maak kleine, blinde steekjes, in de vouw van de stof en daarna steek ik de naald weer net onder de applicatie in de ondergrondstof.
2: een lichtbak. Natuurlijk ga ik geen lichtbak kopen, want die heb ik ook niet zo vaak nodig. Meestal red ik mezelf uitstekend met het raam als ik wel een keer iets over moet trekken. Maar voor dit werkje moest ik best wel veel overtrekken en op wat donkerder stoffen. Wat best wil, maar dan heb je wel een lichtbak nodig.
Men neme een glasplaat. Deze plaat heb ik even geleend van een A2 fotocollage die ik vier en een half jaar geleden voor vaderdag maakte, hij kan weer terug zodra ik klaar ben. Die glasplaat moet op een verhoging, die ik van duplo-blokken gebouwd heb. Daarna moet er een lamp onder. Ik heb een Ikea-bureaulampje dat je helemaal plat kunt leggen.
Dan heb je dus al je lichtbak. Ik heb vervolgens het patroon met plakband op de glasplaat geplakt. Daarna heb ik op elke stof overgenomen wat ik nodig had. En door het licht onder het glas kun je het patroon nog steeds door de stof heen zien. Het werkt perfect!

woensdag 9 januari 2013

65. Mariner's Compass

Dit was één van de blokjes waar ik van te voren tegenop keek en hij was ook wel bewerkelijk, maar niet direct heel moeilijk. Zo'n blokje maak je met acht gedeeltes foundation. Het is in het midden dus ook wel heel dik met ook nog een acht stukjes foundation erbij. Maar het gaat om het resultaat en dat is weer prachtig geworden. Ik had bij de rode punten ook roze nodig, maar ik had alleen maar heel licht roze dat er niet bij paste. Gelukkig had ik van Sinterklaas een Moda Charm Pack gekregen (for a cause of Warmth. Mooi!) en daarin zat een lapje wit-roze gestreept. Het is me op één punt na gelukt om alleen maar het roze in de punt te krijgen.
Maar ik ben zeer tevreden!

Het volgende blokje is het applicatieblokje, met daarom Elm Creek en twee poppetjes. Lijkt me moeilijk. De stoffen heb ik uitgezocht, maar ik weet niet of ik nu al ga beginnen. Ik ben alweer ziek en kan nog net de naald door de stof krijgen, maar moet dus misschien geen ingewikkelde dingen gaan doen.

dinsdag 8 januari 2013

64. Chimneys and Cornerstones

Weer een blokje voor de Sylvia's Bridal Sampler, want ook daar wordt natuurlijk nog steeds aan gewerkt. Dit was een vrij eenvoudig blokje, maar het resultaat is erg leuk. Ik heb met opzet voor alle strookjes wit en alle strookjes blauw een ander stofje genomen, zodat je de stroken duidelijk ziet.

zondag 6 januari 2013

Give-away en huisjes

Ik geef geen huizen weg, hoor en zeker geen huizenquilts. Maar de titel is nog even een korte reminder aan de give-away in het vorige berichtje. En verder wilde ik jullie graag weer eens een update van mijn huizenquilt laten zien. Hij bestaat inmiddels uit één groot stuk. Om het centrale gedeelte met de huizen zet ik een rand van blokjes van 5cm. In die rand zitten ook weer een stofje met huisjes verwerkt en die komen goed naar voren in die 5cm blokjes. De volgende keer een close-up!

zaterdag 5 januari 2013

Grote opruiming, grote beslissingen en een give-away!

Ik ga één van mijn handige ikeakastjes kwijtraken die ik gebruik voor mijn handwerkspullen. Ooit waren ze aangeschaft als speelgoedkastjes, maar toen nog niet echt nodig, dus ik heb ze handig geconfisqueerd voor mijn handwerkspullen. Eerst één bak, een tweede bleek ook geen speelgoedoverschot op te leveren en al snel waren alle zes bakken (verdeeld over twee kastjes) voor mij. Daar gaat verandering in komen. Mijn man heeft op zolder een speelgedeelte voor de jongens ingericht waar hun Lego permanent kan staan. En daar gaat één van de kastjes naar toe, zodat de Lego die alweer gesloopt is, ook weer opgeruimd kan worden.
En nu had ik dus wel te maken met een handwerkspullenoverschot.
Op zolder staat al een kastje waarin ik mijn spullen heb die ik niet vaak gebruik. Gisteren ben ik eens door dat kastje heen geweest. "O ja, dat had ik ook nog!" was de meest gedachte gedachte. "O wat mooi! Daar moet ik echt eens mee bezig!" dacht ik ook geregeld. En soms: "O ja, daar ben ik ooit aan begonnen. Maar ik ga het echt nooit afmaken!" En de spullen die in die laatste categorie vielen, wat hebben die nog in mijn handwerkkast te zoeken? Dus ik heb ze weg gedaan. Moest ik wel even bij slikken, hoor, want er zaten al best wel veel uurtjes in. Een aantal Stitch-Alongs zijn zo verdwenen, maar ook een grote HAED (Impossible dream), waaraan ik al wel 4 pagina's geborduurd had, maar waarvan ik er ook nog zo'n 30 moest. En dat zou toch nooit gaan gebeuren, dat wist ik nu al wel.
Dus op deze manier zijn er een aantal UFO's gewoon in de prullenbak verdwenen. Tja...

Maar niet alles hoefde direct de prullenbak in. Er waren ook een aantal zaken die voor mij niet meer nuttig zijn omdat ik tegenwoordig meer quilt dan borduur, maar die voor fervente borduurster misschien nog wel heel handig zijn.
De spulletjes die nog mooi waren en nuttig heb ik er dus uitgezocht en natuurlijk kan ik die gaan verkopen, maar veel leuker lijkt het me om er een give-away van te maken. Als bedankje, dat jullie toch altijd mijn blog lezen en lieve berichtjes achterlaten!

Wil je meedoen aan de give-away, laat dan even een berichtje achter met wat je graag zou willen winnen. Volgende week zaterdagmiddag (na 14.00 uur) zal ik de namen van de winnaars trekken.

Het gaat om het volgende:

1. Een tijdschrift 'CrossStitch Card shop'  Allemaal kleine patroontjes, geschikt voor kaarten, maar ook voor kussentjes of verwerkt in quilts. Het is in het Engels, maar voor dat patroontjes maakt het niet uit. Het is nummer 73. Het tijdschrift ziet er nagenoeg nieuw uit, ik heb er maar één keer iets uit gemaakt.

2. Het originele patroon voor het kleine borduurwerkje 'Late Knight Snacking'. Ik heb het een keer voor een vriendin van mij gemaakt.

3. Een compleet viltpakketje voor een kevertjeshuis. Ik heb het ooit gekregen, maar ben er nooit aan begonnen, dit is niet echt mijn ding.

4. Een Rico-Design boekje voor het borduren van handdoeken. Hieruit heb ik er al heel veel gemaakt. Het boekje ziet er wel gebruikt uit, maar is nog prima in staat voor een tweede ronde.


5. 'The minstrel'  van Theresa Wentzler. Het gaat om het borduurpatroon en ik heb een stukje linnen erbij gedaan met volgens mij de juiste afmetingen.

6. Een stuk borduurstof, witte aida 14 count, afmetingen 55x60 cm.

7. Een stuk borduurstof, witte aida 18 count, afmetingen 65 x 80 cm.


Veel plezier met de give-away!

vrijdag 4 januari 2013

Terugblik op 2012

2012 zal voor altijd het jaar zijn waarin mijn vader overleed. Op handwerkgebied heb ik dit uitgedrukt in deze kwart logcabin quilt die ik speciaal voor hem gemaakt heb. Ik ben er in augustus 2011 mee begonnen, toen bleek dat mijn vader terminaal ziek was. De quilt is helemaal met de hand gemaakt en ook met de hand gequilt. In februari 2012 was de quilt klaar. Mijn vader heeft er dus gelukkig nog een paar maanden van kunnen genieten voordat hij overleed op 3 juni. Hij gebruikte de quilt vooral toen hij eenmaal in de woonkamer in bed lag. Nu heeft mijn moeder de quilt, een stukje warmte in deze moeilijke tijd.

Mijn vaders quilt was de eerste quilt die ik afrondde. Maar dit was de eerste quilt waaraan ik begon. In januari 2011 ben ik gestart met een quiltcursus en in dat jaar had ik de blokken ook wel af. Maar het eigenlijke quilten heb ik in het voorjaar en de zomer van 2012 gedaan. Alles in deze quilt is weer met de hand gedaan. Voor een eerste poging op quiltgebied vind ik hem best geslaagd!

En natuurlijk Sylvia's Bridal Sampler! Ik ben er in februari 2012 mee gestart, dus ik ben er bijna een jaar mee bezig. Ik ben nu bezig met het 65ste blokje, op deze foto zie je er 60. Ik schreef in mijn vorige blogje als goede voornemen dat ik het patchwork af hoop te krijgen. Dat was wel erg hoopvol, omdat ik na de 140 blokken, ook nog een patchworkrand van gesplitste LeMoyne sterren wil maken. Eigenlijk ben ik heel tevreden als ik de blokjes af kan krijgen. Dus het goede voornemen komt op het maken van 75 blokken neer. Wie weet!

Ik heb ook weer eens wat geborduurd. De kerstsok voor mijn man heb ik afgekregen, dat was een goed voornemen van het vorige jaar. Ook leuk als een goed voornemen wel lukt!
Ik heb ook wel gewerkt aan de afghan, maar daar heb ik niet zo heel veel aan gedaan. Nu wil ik eens een jaar daar wat meer aan doen. En eigenlijk ook nog een kerstsok. Ach, gewoon twee uurtjes minder slapen elke nacht, dan moet het lukken!

Een leuk klein projectje tussendoor was dit kerstquiltje. Het was in twee weken af, daarna heb ik mijn aandacht weer aan andere quiltkwesties besteed.

En het laatste project van 2012 waar sinds de winter ineens weer meer tijd in is gaan zitten. Het huizenproject. 2012 was het jaar van de huisjes, voor heel veel quiltsters van de kleine huisjes (van 7,5 cm!) maar die waren aan mij niet besteed, hoe leuk ik ze ook vond. Ik heb deze huizen met foundation piecing gemaakt en mijn oudste zoon vindt ze fantastisch. Het is geen recente foto, inmiddels zitten alle blokken aan elkaar en zit er ook een donkerblauwe rand om de quilt heen.

Terugkijkend heb ik nog best wel veel gemaakt! Ik hoop op een vergelijkbaar 'vruchtbaar' jaar voor 2013. En natuurlijk wens ik jullie hetzelfde toe!

dinsdag 1 januari 2013

Gelukkig nieuwjaar!

Lieve allemaal!
Vanaf een tafel met allemaal lapjes, wens ik jullie een gelukkig en creatief 2013! Ik wens jullie (en mezelf) veel handwerktijd toe.

Mijn voornemens?
Uuuh...

  1. Het patchwork voor de Sylvia's Bridal Sampler afmaken
  2. De huisjesquilt afmaken en quilten
  3. De afghan (borduurwerk) afmaken
  4. Nog een kerstsok borduren
  5. Geen andere projecten starten!!!
En jullie?