woensdag 27 februari 2013

Op de helft!


Dit zijn 70 blokjes! Ik ben dus op de helft van de blokjes voor Sylvia's Bridal Sampler. Als je op de foto klikt, wordt hij groter. Het geheel is kleurrijk, maar ook weer niet tè, denk ik zelf. Op naar de volgende helft!

Nog een paar foto's van delen van de quilt. Dit is middenonder.

Dit is linksboven.

En dit is rechtsboven. Wat een plezier zit hier al in! Deze maand vieren de SBS en ik ook ons jubileum, vorig jaar in februari startte ik dit project. Ben benieuwd waar ik ben op onze tweede verjaardag!

zondag 24 februari 2013

72. Wedding Ring 2

Alweer een blokje voor de SBS. Ik zit er helemaal in, het werkt zo lekker! Zoals jullie aan de updates van de afgelopen week hebben gezien, heb ik ontzettend van mijn voorjaarsvakantie genoten. Het maakte niet uit dat ik gewoon thuis gebleven ben en niet op de wintersport of iets dergelijks. Het maakte niet uit dat het weer niet zo lekker was (en we zijn echt nog een paar keer naar buiten gegaan om te wandelen). Binnen was het warm en binnen was mijn quiltwerk.

Dit is een behoorlijk rood blokje, maar het zal in de quilt omringd worden door allemaal overwegend blauwe blokjes. Dus ik vond dat het maar moest kunnen; uiteindelijk is het resultaat eigenlijk altijd mooi.

Ik ben nu bezig om de zevende rij (rij G) vast te naaien aan de eerste zes rijen. En terwijl ik aan het naaien ben, geniet ik weer van alle leuke blokjes die voorbij komen en die ik al een poos niet heb gezien. Als ik niet aan de hele quilt naai, heb ik het grote gedeelte in een plastic zak opgeborgen en kijk ik er bewust niet naar. De kleurkeuzes voor de blokjes die eronder komen, baseer ik op een foto die ik van de quilt gemaakt heb. Ik ben bang dat ik als ik het geheel telkens uit- en weer opvouw, ik de sashings aan de buitenkanten teveel laat rafelen.
Op de helft nu en soms droom ik al over hoe ik de quilt ga doorpitten. Ga ik weer op op het blok gericht quilten of ga ik een patroon verzinnen dat over elk blok heen kan? Vast staat dat ik het weer met de hand doe. Machinaal doorpitten lijkt me geen optie omdat ik geen naaimachine heb en me niet voor kan stellen hoe je dat mooi voor elkaar krijgt. En die long arm quilting service die ook wel bestaat, levert mooi werk, maar daar hangt een prijskaartje aan dat ik niet grappig meer vind. Dus gewoon weer met de hand. En gewoon zorgen dat ik elke keer als ik een top af heb, die direct ook doorpit.

Met de huizenquilt ben ik lekker bezig. Nog twee huizenblokken en dan begin ik aan de randen. Jeeh!

zaterdag 23 februari 2013

71. Log Cabin

De oplettende kijker had hem bij mijn vorige blogje al op de snijmat zien liggen: dit schattige log cabin blokje. Woensdagavond maakte ik blokje 70 af, maar in één ruk door zette ik ook nog even dit blokje in elkaar.
Ik houd wel van log cabin. De strokencombinaties geven toch iets leuks. Ik heb het eenvoudig gehouden bij dit blok, het is maar één stof voor elke kleur, maar de blauw is dan wel een stof met veel variatie. Ik heb dit met opzet gedaan, want in de rij hierboven zit een vergelijkbaar blok, Chimneys and Cornerstones (klik), en als ik weer met mijn blauwtjes zou variëren, zouden de blokken wel erg op elkaar gaan lijken.

Log cabin doet me ook aan de quilt denken die ik voor mijn vader maakte. Daarin heb ik een hele rits kwart log cabin blokken zitten, de techniek lijkt toch erg op elkaar.

vrijdag 22 februari 2013

70. Arizona

Dit is blokje nummer 70, G10, wat betekent dat ik nu officieel de helft van de blokjes van de Sylvia's Bridal Sampler gemaakt heb!!! En rij G was me een rij, erg ingewikkelde en bewerkelijke blokjes. Ik ben nu bezig met de sashings, zodat ik snel de zevende rij aan het geheel kan toevoegen.

Doordat het voorjaarsvakantie is, had ik gistermiddag even heerlijk de tijd om malletjes te maken voor de komende blokjes. Dat is altijd best een klus, want het boek van Sylvia's Bridal Sampler is heel inconsequent met de beschrijvingen. Bij het ene blok worden alle malletjes gewoon achter in het boek geleverd, maar bij heel veel blokjes worden puur de afmetingen van de stukjes gegeven, in inches, met naadtoeslag. Dus dat is altijd een heel gereken voordat ik de malletjes op de juiste afmetingen heb. Driehoeken worden bijna altijd gemaakt door een vierkant doormidden te snijden, maar dat is geen prettige manier van werken als je met de hand naait, want dan mis je die naadtoeslag. Dus ik ben vaak het hele blok aan het narekenen voordat ik de malletjes heb. Voordeel daarvan is, dat ik eigenlijk nooit iets uit hoef te halen, het past allemaal perfect. En natuurlijk is het een heleboel werk, maar gelukkig maak de malletjes niet alleen voor mezelf, mijn moeder gebruikt ze na mij, zodat ze nog een ronde meegaan.
Maar gistermiddag dus heerlijk getekend, onder het genot van een kopje thee en zelfgebakken koekjes: woensdag waren de kinderen en ik de keuken in gedoken en we hebben maar liefst 50 koekjes gebakken. En die waren erg lekker en zijn nu dus ook allemaal op. Oeps...

dinsdag 19 februari 2013

Quiltpromotie

Gisteren ging ik met de kinderen naar Ballorig. Vakantie, niet zulk leuk weer, dan heb je dat. Ballorig is een indoor-speeltuin. De kinderen vinden het fantastisch en leven zich heerlijk uit. En ik zit daar aan een tafeltje en drink een kopje thee. Of een beker chocolademelk. Ik heb geprobeerd daar te lezen, maar  meer dan honderd schreeuwende kinderen levert zo'n volume op, dat mijn concentratie het niet aan kan. Gisteren nam ik maar gewoon mijn huizenquilt mee. Waarom zou ik daar niet kunnen quilten?

Toen de kinderen eenmaal aan het spelen waren, pakte ik mijn tas uit. Het leverde al wat verbaasde blikken op, maar niemand die kwam vragen wat ik aan het doen was. Nadat ik de eerste draad op had, kwam ik achter een vervelend probleempje: ik kon mijn borduurschaartje nergens vinden, vast vergeten. Op de balie lag een schaar naast de kassa, dus ik heb gevraagd of ik die even mocht gebruiken. Weer een verbaasde blik, maar natuurlijk. Ik heb drie draden doorgezaagd, want gossegos, wat was die arme schaar verroest en bot. Toen ik die draden in de quilt had zitten, moest ik dus weer naar de kassa voor het knippen van draadjes. Maar toen bedacht ik dat doorbijten misschien ook nog wel wilde. En ja! Ik kon mijn tanden scherper dan de schaar verklaren.
Daarna heb ik nog ettelijke draadjes gebeten en gequilt.

Een paar meisjes kwamen bij me vragen wat ik aan het maken was. Ze vonden de quilt allemaal mooi. Een dame die tegenover me kwam zitten, zei: "Goh, wat leuk, je bent aan het weven!"
Toen heb ik toch maar even uitgelegd dat het quilten was, vond ze nog wel interessant ook, geloof ik.

Misschien heb ik veel mensen een eerste blik op een quilt gegeven. Da's alleen maar weer mooi meegenomen, toch. Na vier uur spelen waren de kinderen moe, en mijn arm lam van het prikken. Maar ik had anderhalf blok gequilt en daar was ik zeer tevreden over!

zondag 17 februari 2013

69. Modern Tulip

En het is geworden.... Modern Tulip van Sylvia's Bridal Sampler. Maar niet meer in de ochtend, hoor. Het plaatje leek gisteren wel zo idyllisch, maar al terwijl ik het blogbericht aan het typen was, vlogen de jongens elkaar in de haren en was mijn mij-tijd alweer voorbij. Ik heb het niet direct gemeld tijdens mijn blogje, soms is het goed in het sprookje van lief spelende kinderen en een rustig handwerkende moeder te geloven.

's Middags was de rust er wel. Een heerlijke middag quiltclub, met de dames die ik nu al twee jaar ken. Het is een vast groepje, heel gezellig, we beginnen elkaars leven toch wel te kennen.
Ik heb hard gewerkt aan dit blokje, een paar mooie stofjes uitgezocht en veel gekletst. Vanochtend heb ik dit blokje afgemaakt, terwijl er twee kinderen half op schoot hingen en we met z'n drieën Scooby Doo the movie keken. Toch wel weer een beetje idyllisch!
Gisteren op quiltclub waren er ook wel moeilijke momenten: een van mijn quiltvriendinnen is toch weer ernstig ziek en moet weer geopereerd worden. Als je dit leest: ook vanaf hier heel veel sterkte en kracht toegewenst!

Vanmiddag ga ik proberen om weer een aantal blokjes voor de Sylvia's Bridal Sampler voor te bereiden. Ik werk er gemakkelijker aan als het al klaar ligt en ik eerst niet de malletjes hoef te maken en de stofjes hoef uit te zoeken. Maar vanmiddag willen we ook nog even met de kinderen te wandelen. Het is koud, maar wel droog, dus we gaan er toch nog maar even op uit. Maar de komende dagen heb ik ook wat meer quilttijd: voorjaarsvakantie! Quilttijd of voorjaarsschoonmaak? That's the question. (Not)

17.00
Manlief stelde voor dat hij er met de twee jongens en de hond op uit ging. Natuurlijk mocht ik mee, maar als ik wilde mocht ik ook lekker thuis blijven fröbelen. De schat! Maar hoe lief ik hem ook vond, ik bleef inderdaad liever thuis. Dus aan de tenttafel (de tafel was ondertussen een hut geworden) ruimde ik een plekje vrij voor mijn snijmat en ik heb drie blokjes voorbereid! Die liggen nu in een boterhamzakje te wachten tot ik aan ze toe kom. Jeeh!

zaterdag 16 februari 2013

Wat zal ik eens gaan doen?

Zaterdagochtend. Het huis is in een basistoestand, de kinderen zijn tevreden aan het spelen met hun autootjes, ondertussen met een schuin oog kijkend naar de Teenage Mutant Hero Turtles. Vinden ze leuk, vond ik vroeger ook. Manlief ligt nog in bed, bij te komen van een avond als surveillant bij een schoolfeest. De leerlingen moesten nuchter blijven, de surveillanten is dat niet gelukt, maar waarschijnlijk is dat het gevolg van de afterparty voor de docenten.
Maar het is dus rustig in huis. Dat betekent dat er tijd is voor mij. Voor mezelf!
Wat zal ik eens gaan doen?

Zal ik weer wat quilten van de huizenquilt? Het gaat lekker, ik ben met het vijfde huizenblok bezig. Ik neem direct ook de rode en donkerblauwe sashings mee. Het was eerst weer even wennen, maar nu heb ik de beweging weer te pakken. Ik weet nog niet zo goed wat ik van de katoenen vulling vind. Het komt minder mooi omhoog dan bij de polyester vulling. Maar met het wassen wordt dat hoogstwaarschijnlijk anders, want de katoenen vulling krimpt met 3 tot 5%. Dan zou het kussentjeseffect wat beter kunnen worden. We gaan het zien! Ook belangrijk is het knuffelgehalte van de uiteindelijke quilt. Katoen is sowieso beter voor kinderen, dus vandaar dat ik er toch voor gekozen heb. Wie van jullie quiltsters heeft een echte voorkeur voor een bepaald soort vulling en waarom?


Zal ik gaan borduren? Ik ben sinds vorige week (en dus vorige foto) echt wel opgeschoten, maar ik heb veel met wit gewerkt en dat zie je op de foto niet zo goed terug. Sinds ik quilt, gebruik ik ook bij het borduren een vingerhoed. Zijn er meer borduursters die met een vingerhoed werken? Het zorgt er wel voor dat ik minder gevoelige vingertoppen heb. Alleen de middelvinger van mijn linkerhand is weleens wat pijnlijk, die heeft iets te vaak een ontmoeting met een scherpe naaldpunt.
Dit is het patroon voor dit blok. Het roze aangestreepte gedeelte had ik al geborduurd voordat mijn moeder en ik een maand geleden het Half-Uur-Per-Dag-Borduurtijd-Plan bedachten. Het groene en blauwe is er dus bijgekomen. Jeeh! Volgende maand is dit blok wel af, dan hoef ik er nog maar drie. Als ik zo door ga, komt één van mijn goede voornemens, het afmaken van mijn afghan, wel in orde!

Een ander goed voornemen, het niet-starten van een nieuw project, is nu al gesneuveld... Het was ook dom. Als je twee kinderen hebt, dan kun je niet verwachten dat je maar voor één kind een quilt kunt maken en die voor het jongste kind kunt uitstellen tot volgend jaar. D. kwam geregeld bij me zitten om te overleggen voor zijn deken. Hij had wel een plan. En dit wordt het dus. D. is volledig verzot op schapen en dan met name Shaun de Sheep (zie blogbericht) en hij bestelde dus een schapenquilt. Dit wordt het centrum, een gelijkzijdige driehoek met zijden van 40 cm. In het midden komt een applicatie van Shaun. Erom heen komen allemaal driehoekjes, alle lichte kleuren met de punt omhoog, alle donkere met de punt omlaag. Er komen natuurlijk ook schapenstofjes in, ik heb al een paar leuke gevonden. Mocht je nog een restje schapenstof hebben liggen en er zelf geen plan voor hebben, ik neem het heel graag van je over!
Het appliceren gaat goed, ik word er al wat handiger in. En dit krijg ik voor elkaar terwijl aan beide kanten een kind haast op mijn schoot het proces zit te volgen. Heel knus en gezellig!

Zal ik verder werken aan Sylvia's Bridal Sampler? Mijn hele donderdagavond heb ik besteed aan het maken van malletjes, het uittekenen van de lapjes en de kleine stukjes foundation. Dit is voor blokje 69, Modern Tulip. Heel veel stukjes, ook heel kleine. Ook wat grote, gelukkig. Of zal ik dat bewaren voor vanmiddag, voor quiltcursus? Hoef ik ook niet zoveel mee te slepen.

Of zal ik eens iets heel nuttigs gaan doen? Sashings om mijn blokjes van rij 7 van de Sylvia's Bridal Sampler zetten? Ik heb nog maar om de helft een randje en nog maar twee blokjes zitten aan elkaar vast. Hoezo uitstelgedrag?!

Genoeg te doen dus, en ik weet nog steeds niet wat het wordt. Maar ook van dit filosoferen erover word ik al heel gelukkig. Nu toch maar stoppen met bloggen, want ook dit kost tijd en straks zijn de kindjes vast niet meer lief (die periodes duren nooit heel lang) en moet ik weer vredestichter zijn, serveerster, toilethulp of een andersoortige bediende. Nog even mij-tijd, hup, op naar de naalden!

zaterdag 9 februari 2013

Groene steekjes!

Ook even de groene steekjes waarmee ik bezig ben! Sinds drie weken werk ik elke dag een half uurtje aan dit grote borduurwerk en zo schiet ik toch best wel op. In september had ik er nog eens aan gewerkt, toen was ik zover (klik). En daarna in de kerstvakantie heel eventjes, maar toen was ik nog niet eens het gras af. En nu ben ik toch alweer behoorlijk opgeschoten.

En hier dan een plaatje van het geheel. Mijn excuses voor de niet scherpe foto. Op het fototoestel leek het heel wat, maar eenmaal op de computer bleek de foto toch vaag. Ik kan nu niet meer een nieuwe maken, want de kinderen en de huisdieren hebben alweer over de pas gestofzuigde vloer gelopen en de vloer is dus niet meer zo suikerschoon dat ik mijn borduurwerk erop neer wil leggen. Later eens het complete plaatje scherp.
Fijn weekend allemaal!

68. Crown of Thorns

Ook weer eens een blokje voor Sylvia's Bridal Sampler af. Deze kostte veel tijd, bevat natuurlijk ook wel veel kleine stukjes. Het donkerblauwe stofje met de blaadjes komt uit de charm pack van 'A cause of warmth' van Moda. Ik vind de stofjes bijna allemaal leuk, maar de fat quarters ervan zijn niet in de winkel te verkrijgen. Ja, in Amerika, maar dan betaal je weer zoveel verzendkosten dat de stofjes toch direct minder leuk worden. En bovendien: er zijn zoveel leuke stofjes.
Maar met een charm  pack kom je ook best ver met de sampler met kleine blokken. Het zorgt ook voor wat afwisseling.

Vorige week, of de week ervoor (door de drukte weet ik het niet meer zo goed) was er post! Van Yvon (klik) kreeg ik dit mooie kaartje, waarvan ik even een collage heb gemaakt om de open-dicht constructie te laten zien. Leuk om ook weer een draakje terug te krijgen! Yvon had in mijn give-away een borduurpatroon van een draak gewonnen, No late knight snacking. Dank je wel, Yvon, voor dit attente gebaar! Mijn kinderen zijn er helemaal gek op en ik heb het kaartje uit hun handjes moeten redden.... Nu hangt het mooi te zijn aan het kaartenlijntje in onze keuken. Leuk!

woensdag 6 februari 2013

Blauwe steekjes

De afgelopen dagen waren erg druk, met familiefeestjes en tienminutengesprekken op school, daarnaast nog werken, een zieke echtgenoot en een zieke oudste zoon, dus ik heb niet veel steekjes kunnen zetten. Maar de steekjes die ik heb gedaan waren blauw, steekjes door de huizenquilt heen. De vuurtoren is doorgepit, en nu heb ik het groene huis in de quiltring geklemd.
Daar ga ik morgen mee verder, maar nu eerst nog even wat borduren. Groene steekjes, er zitten bijzonder veel groene steekjes in Nature's Home Afghan. Ik hoop deze maand het blok af te ronden waar ik aan werk. Dan volgt er een foto!

zondag 3 februari 2013

Mini bee en huizensandwich

Gistermiddag pakte ik een krat vol met stoffen en draadjes. Ik ging naar mijn moeder, waar we een mini bee zouden houden: een hele middag en avond alleen maar naald en draad. Fantastisch!
Daar heb deze quilt gesandwicht, mijn moeder had nog een mooie limegroene stof die als achterkant mocht dienen. Maar het uitpakken van de vulling gaf een nare verrassing. Ik had de katoenen vulling van Hobbs Toscane, maat 60x60 inch. Dat aantal inches zat er wel in, maar dan in tweeën! In het midden overlapt de vulling elkaar dus gedeeltelijk. Ik heb het goed vastgespeld en met intensief quilten zal het wel goed komen. Maar leuk vond ik dit niet.

Leuk vind ik wel deze quilt, tot nu toe. En mijn oudste zoon vindt dat ook. De quilt is zo'n 1,30 m in het vierkant, dus daar kan hij lekker onder zitten.