dinsdag 31 december 2013

Terugblik op 2013

2013 was een goed jaar voor ons. Op ons werk hebben we het erg druk gehad, maar we konden het goed aan. Tijdens de zomer hadden we een heerlijke vakantie in Oostenrijk. Natuurlijk blijven we mijn vader missen, dat verlies blijft vers aanvoelen, ook al is het al anderhalf jaar geleden. Toch voelde het dit jaar weer gemakkelijker om het normale leven op te pakken. Ik weet dat dit voor mijn moeder anders is; zij wordt elk moment van elke dag geconfronteerd met de lege plek die mijn vader achterliet. Ik hoop dat we haar tot een goede steun geweest zijn.
In september startte Dante met de basisschool en dit vond hij direct fantastisch, ook al werd hij pas vijf weken later 4 jaar. Quintijn startte in groep 3 en hij vond het lezen eerst een hele uitdaging, maar hij heeft de zaken nu voor elkaar.
Manlief heeft 78 boeken gelezen, wat zijn doel ook was, hij wilde 1,5 boek per week lezen. Ik heb veel minder gelezen, maar mijn ontspanning zocht ik dan ook in het handwerken. Daar heb ik veel tijd aan besteed en ook dit jaar was best wel weer productief!

 Ik heb de huizenquilt voor Quintijn afgerond. Hij is er dolgelukkig mee en speelt er heel vaak mee! Op onderstaande foto doet hij alsof hij in een wiegje ligt met twee stoelen tegen elkaar aan geschoven.Het kerstproject van dit jaar was vrij omvangrijk, daar zitten heel wat uurtjes in. Toch ben ik helemaal tevreden met dit leuke quilten: hij hangt nu al het grootste deel van december de muur boven de piano op te fleuren. Ik zal hem serieus missen als ik morgen de kerstspullen weer opruim!

Dantes Schapenquilt. Hij is er ook blij mee, maar Dante heeft geen zitvlees. Hij heeft er nog nooit langer dan een kwartiertje onder gelegen, maar hij vindt het wel super dat hij zijn eigen deken heeft, met Shaun het schaap erop. De deken doet ook in zijn spelen wel vaak mee. Prima, dat mag ook, is hij stevig genoeg voor! Op onderstaande foto ligt hij in zijn 'wieg'.En dit was de grootste klus van het jaar: 75 blokjes van Sylvia's Bridal Sampler.  Da's toch anderhalf blokje per week, terwijl ik daarnaast nog heel veel andere dingen deed.
Ik heb genoten van deze sampler, het was erg leuk om te doen en ik heb er heel veel van geleerd.

En wat betreft mijn goede voornemens aan het begin van dit jaar?
  1. Het patchwork voor de Sylvia's Bridal Sampler afmaken. Dit is gelukt!
  2. De huisjesquilt afmaken en quilten . Ook gelukt!
  3. De afghan (borduurwerk) afmaken.  Hartstikke mislukt. Ik heb haast nooit geborduurd.
  4. Nog een kerstsok borduren. Eh...
  5. Geen andere projecten starten!!! Ook behoorlijk mislukt. Ik heb de Schapenquilt zo even tussendoor gedaan en ook het kerstproject had ik niet ingecalculeerd.
Wat kan ik hier van leren?
Misschien hebben goede voornemens wel niet zoveel zin. Mijn goede voornemen voor dit jaar is dat ik ze niet maak.
Natuurlijk heb ik wel plannen voor 2014:
- een goede start maken aan het Bloemenmedaillon van Kim McLean
- een flink stuk quilten van de SBS
- als ik er zin in heb eens een blokje van de Dear Jane maken
- verrassingsquilt voor mijn man maken, iets in het wiskundige thema.
- toch echt wat vaker borduren, ik vind dat ook zo leuk!

Wat is dan het verschil tussen plannen en goede voornemens? Ik hoef me er niet aan te houden. Ze kunnen niet mislukken. Ik mag gewoon lekker doen waar ik zin in heb en alleen dat al maakt mijn handwerktijd zinvolle tijdsbesteding. Lekker leven en blij zijn. Dat is een goed voornemen, toch?

Ik wens jullie een goed uiteinde en een fantastisch, liefdevol en creatief 2014! Tot volgend jaar!

Wat een moeite!


Zo, wat heeft dit een moeite gekost! 140 blokjes...! Allemaal aan elkaar.
Maar de moeite was het aan elkaar zetten van al die stukjes stof niet. Het was het op de foto krijgen van dit geheel, want dat heeft me heel wat zweetdruppeltjes en minstens een half uur gekost en dan ben ik eigenlijk nog niet tevreden.
-Als ik de quilt op bed heb liggen, zie je niet alle blokjes. Minpunt voor de soort foto die ik nu wil hebben, namelijk alle 140 blokjes die aan elkaar vast zitten.
-In de tuin aan de schutting prikken, past niet meer en kan nu ook niet vanwege nattigheid en het gevaar van rondvliegend vuurwerk. Zou toch een beetje jammer zijn als het werk van bijna twee jaar in vlammen opgaat tijdens het foto maken...
-In de woonkamer heb ik niet de open ruimte om dit gevaarte neer te kunnen leggen.
-Op zolder had ik wel de ruimte, maar kon ik vanwege het schuine dak niet hoog genoeg komen met de camera om alles in beeld te krijgen.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor de keuken, waar hij net past. Links en boven ligt hij tegen het aanrecht en rechtsonder zie je al de verwarming over het laatste blokje heen. Een keuken die gewoonlijk toch niet heel klein aanvoelt, wordt dat ineens wel als je quilt er niet eens goed past.

Het patchwork is dus af! Gisteren heb ik het afgerond. Ik ben best wel trots dat ik deze klus binnen twee jaar voor elkaar heb gekregen, terwijl ik ook nog twee kinderquilts heb gemaakt. Nu eerst eens een maandje niet quilten en dan zet ik het gevaarte helemaal in elkaar en ga ik quilten.

Nog even mijn favoriete blokjes in beeld. Als ik dit zo zie, dan houd ik in ieder geval van contrast in de kleuren.zaterdag 28 december 2013

Wasdag

Hij wil me altijd zo graag helpen. En lang niet alles kan, maar met dit klusje kon hij me echt de helpende hand bieden. En nee hoor, onze wasmachine is niet stuk. Dit zijn geen kledingstukken, maar mijn batikstoffen die ik heel graag een behandeling met Retayne wilde geven na de benauwde momenten met de schapenquilt. Retayne moet het bloeden van de stof tegenaan en dat is zeker handig als je een applicatiequilt met batiks wilt gaan maken, zoals ik van plan met het bloemenmedaillon van Kim McLean.
De eerste ronde doorroeren was iets te heet voor de kleine meneer (je moet water van 60 graden Celsius gebruiken), dus toen gebruikte hij een houten lepel. Later toen het water al wat afkoelde, wilde hij er toch heel graag met de handen in. Daarna maar goed handjes gewassen, zijn handjes moeten nog groeien, dan moet het huidje niet gefixeerd raken...

Nadat de batiks in verschillende kleursamenstellingen hadden geweekt in de Retayne heb ik ze allemaal een kort wasje in de machine laten draaien. Met wat wasverzachter erbij, dan schijnen batiks iets gemakkelijker te appliceren. En natuurlijk ook een paar ColourCatchers erbij, die wonderbaarlijk genoeg wit er weer uit kwamen. Retayne werkt echt!
Na de droger had ik deze wasmand vol verkreukelde lapjes, maar in de droger worden de vouwen toch altijd minder diep dan als ze er aan de waslijn indrogen, bovendien worden de stoffen ook zachter van de droger.

Na bijna twee uur strijken had ik 's avonds deze mooie stapeltjes weer. Ik kan haast niet wachten! Mijn vingers jeuken!

vrijdag 27 december 2013

131-140. In de rij!

Sprookjesachtig... Genieten!
Heerlijk zo'n Derde Kerstdag!
Lang geleden waren er vier kerstdagen: "Op het concilie van Mainz in 813 werd echter besloten om de viering van Kerstmis zelf uit te breiden. Voortaan moest het kerstfeest maar liefst vier dagen duren. Op al deze dagen was het bovendien verboden om te werken, want dat zou ongeluk brengen. In plaats daarvan kregen de vier kerstdagen daarom ieder een eigen focus. Zo was Vierde Kerstdag een kinderfeest en stond Tweede Kerstdag geheel in het teken van de dieren. Boeren lieten dan hun paarden door het dorp galopperen om zo te ‘garanderen’ dat ze de rest van het jaar niet ziek zouden worden." (Isgeschiedenis.nl)
Er wordt niet genoemd wat de focus van Derde Kerstdag moest zijn, maar ik weet het wel: quilten! Of misschien in de iets ruimere zin handwerken. Na twee dagen zorgen dat alles gezellig was, waren met name moeders weer toe aan even iets voor zichzelf. 
Bereid je voor op een lang verhaal! Ik maak in één berichtje mijn nalatigheid van de laatste weken goed. Pak een kopje thee en lees lekker mee!

Vannacht, om 00.04 uur heb ik het laatste blokje van mijn Sylvia's Bridal Sampler afgemaakt!
Die hadden jullie niet aan zien komen, denk ik. Van deze hele rij heeft er nog geen enkel blokje op mijn blog gestaan. Maar ik ben gewoon niet aan bloggen toe gekomen; het was erg druk. Het is een wonder dat ik nog tijd nog voor quilten vrij heb weten te maken. Een noodzakelijk wonder, want zo lang ik quilt, ben ik niet weer overspannen geraakt, mijn beste therapie!

131. Courthouse Steps
Ik had al eens alle blokjes getekend, dus het in elkaar zetten kon in elk vrij momentje gebeuren.
Op woensdag de 18e heb ik overdag echt even tijd voor mezelf genomen lekker gewerkt aan wat blokjes. 's Avonds had ik geen vrije tijd, want toen moest ik op de planken staan: de eerste opvoering van de mijn zelfgeschreven kerstmusical waarin ik tante speelde! Het was super om te doen! De opmerkingen die ik heb gekregen waren ook positief, dus helemaal vol van adrenaline zat ik 's avonds laat op de bank, niet in staat om nog een draad door een naald te krijgen.

132. Card Trick
Op donderdag moest ik overdag gewoon lesgeven en 's avonds was de tweede voorstelling van de musical, andermaal een superervaring, hoewel ik bekaf was en de leerlingen ook.
Op vrijdagochtend voerden we het stuk voor de laatste keer op, dit keer voor alle leerlingen van de school. Bijzonder. Dante was er bij, zijn opa en oma pasten op en zij waren even naar de school gelopen. Toen ik het toneel op kwam, riep hij luidkeels: "Mama!" Toen ik vroeg in de middag weer thuis kwam, was er echter geen kind meer te bekennen, mijn oudste niet, maar ook de jongste niet.

133. Clay's Choice
Dit was gelukkig de planning, het was niet zo dat opa en oma zonder onze toestemming de kinderen ontvoerd hadden. Manlief en ik zouden een weekendje samen weg, naar Brugge! Dit hadden we een poos geleden al gepland, nog voordat ik wist dat ik op vrijdagochtend op de planken zou moeten staan. Ik weet niet of ik anders deze zonder meer gehaaste planning had aangedurfd. Ik had net de dikke laag toneelmake-up verwijderd en ik zat alweer in de auto, waar ik nog mijn boterhammetjes oppeuzelde.

134. Cut Glass Dish
Het was een reis van bijna vijf uur. De files vielen mee. Het laatste stuk van de route, van Antwerpen naar Brugge, was niet meer echt snelweg. Vrij plotseling waren er stoplichten waar je ineens van 90 km/u stil mag komen te staan. 'n Hele uitdaging.
Om half 6 waren we in Brugge, ingecheckt in Hotel Asiris. Om 6 uur stonden we op de Markt, waar een grote kerstboom stond en waar we zo tegen het Belfort opkeken. We moesten een plekje vinden om te eten, maar de meeste restaurantjes zaten al vol. Uiteindelijk hebben we lekker gegeten bij een pizzeria. Beetje gek, Italiaans eten in België en we namens ons voor de volgende dag wat Vlaamser te eten. 's Avonds dwaalden we door de prachtig verlichte straten en we dronken een (te zure) gluhwein op de kerstmarkt.

135. Windblown Square
De eerste activiteit van de zaterdagmorgen was de beklimming van het Belfort, 366 treden! Het carillon speelde terwijl wij naast de enorme speeldoos stonden en we konden het mechaniek precies volgen. Bovenin het Belfort werden we zo ongeveer weg gewaaid; het was guur, nat weer op zaterdag. Erg jammer...
We liepen daarna verder door het oude stadscentrum, via de Rozenhoedkaai, een van de mooiste uitzichten van Brugge. En dat wil wat zeggen, want overal staan mooie huizen, echt prachtig.

136. Kaleidoscope
In het Sint-Janshospitaal hebben we de geschiedenis van het eerste ziekenhuis van Brugge bekeken. Daar hing ook een mooie collectie werk van de Brugse schilder Hans Memling. We kochten ook een roman over hem die ik nu met veel plezier aan het lezen ben: De meester van Brugge.
's Avonds aten we in een leuk Vlaams restaurant: wildpaté, lekkere vis en crème brûlée. Misschien nog steeds niet helemaal Belgisch (waar ligt die grens met Frans eten?), maar wel erg lekker. 
Na dit romantisch etentje maakten we het zowaar nog romantischer door in een typisch toeristisch koetsje door het paard Mustang door Brugge gereden te worden. Het was superieur! De gids vertelde ondertussen van alles over de stad en wij zaten lekker onder een deken om ons heen te kijken.
We eindigden de avond in een kroeg, waar manlief geen genoeg van de Brugse Zotte kon krijgen en waar ik Martine Fiero ontdekte.

137. Duck and Ducklings
Zondagochtend brak alweer de laatste dag in Brugge aan. Na een goed ontbijt checkten we uit in het hotel. Onze tas zetten we al in de auto, maar de auto zelf lieten we staan voor het hotel. Lopend waren we in zo'n 7 minuten op de Markt, met de auto zou dit zo'n 20 minuten kosten, plus diezelfde tijd voor het parkeren van de auto, vertelde de hoteleigenares.
We hebben de hele route die we de avond ervoor met het paardje hadden afgelegd nog eens bij daglicht gelopen. Het Minnewater was prachtig, de Begijnenhof eveneens. Als afscheid van Brugge dronken we op een terrasje op de Markt nog een chocolademelk met slagroom. Belachelijke prijzen trouwens, maar met het zonnetje op de rug was een terrasje in december helemaal nog niet zo'n raar idee.

138. Double Nine-Patch
De terugreis verliep spoedig. We zijn direct doorgereden naar Noord-Groningen, waar de kinderen bij mijn schoonouders logeerden. We hadden voor hen Belgisch bier en Belgische chocola mee. Perfecte souvenirs. Zelf had ik verlekkerd naar al het kant in de winkels gekeken, maar ik zou dat toch liever handgemaakt hebben en dan is het direct weer onbetaalbaar. Misschien zelf maar eens maken?
De kinderen hadden heerlijke dagen bij hun opa en oma gehad. 
Op maandagochtend zijn we met z'n vieren weer naar huis gereden, waar thuis direct de Lego-Bouwdagen startten. Elke zomer en winter zetten we zoveel mogelijk Lego weer in elkaar. Het kost veel tijd. De kinderen worden wel elk jaar minder destructief, maar ze verzamelen ook elk jaar meer Lego, dus het blijft een hele klus. Gelukkig kunnen ze nu zelf ook al meehelpen.

139. Broken Dishes
Toen braken de kerstdagen aan. De eerste kerstdag brachten we door met mijn familie bij mijn zusje. Ze had een heerlijke gourmet georganiseerd. De kinderen vonden met name het spelen met hun twee nichtjes fantastisch.
Tweede Kerstdag waren wij aan de beurt. Manlief is vrij culinair aangelegd en vindt het ook leuk om een hele dag in de keuken te staan. Dat hoeft van mij dus weer niet, ik weet mijn tijd wel anders te besteden! We aten als eerste een creatie van mij: gerookteforelsoep. Lekker en niet al te bewerkelijk.
Daarna aten we een rotello met pompoen, spinazie en ricotta. Heerlijk, maar mensen, wat een werk!
Het hoofdgerecht was kalkoen (een bescheiden beestje, anders paste hij niet in de oven) met aardappelpuree (helemaal zelf gemaakt en door een zeef gehaald en zo, de zeef sneuvelde), stoofpeertjes, spruitjes met amandelen en worteltjes. Het toetje was een chocolademoussetaart, waarin wel een halve kilo chocola en net zoveel suiker en een pakje boter was verwerkt. Caloriebommetje. En er is nog van over ook. Ik heb straks een hoop goede voornemens. 

140. Diamond Friendship
Mijn schoonouders en manliefs oma (bijna 91 jaar) vertrokken vrij op tijd, dus toen de chaos in huis hersteld was, de kinderen in bed lagen en de vaatwasser de tweede ronde draaide, had ik tijd voor mijn lapjes. Blokje 139 maakte ik af en om half 12 's avonds startte ik nummer 140. Die kostte niet heel veel tijd, zoals je kunt zien, dus even na twaalven had ik alle blokjes van de Sylvia's Bridal Sampler af. Zo! Nu nog sashings eraan en dan rij 14 vast aan de rest. Daarna de randen erom heen. En dan berg ik de top eerst even op. In Brugge hebben we wel zoveel centjes uitgegeven dat mijn handwerkbudget voor 2014 mager start (ik moet de vulling nog kopen). Bovendien, ik heb net een quilt af, ik hoef niet direct weer door te pitten, daar kan ik nog best een maandje of twee mee wachten.
En er zijn genoeg andere leuke dingen die op mij wachten! Morgen meer daarover!

zondag 15 december 2013

Als er één schaap over de dam is...

volgt een quilt die af is! Tadaa! De foto is nog niet helemaal mooi in verhouding, omdat die van bovenaf is genomen en ik er niet loodrecht boven kom. Maar als het weer mooier weer wordt, prik ik ook deze quilt weer aan de schutting om een statieportret te maken!

December heeft nog 16 dagen. 16 drukke dagen. Nog een week school, waarin ik veel moet nakijken. Dit is gewoon, maar wat er extra bijkomt, is de kerstmusical. Dit jaar heb ik de musical geschreven, wat een hele klus was, maar ook erg leuk. Daarna heb ik het werk aan mijn collega gegeven die ervoor zorgt dat het opgevoerd wordt door een groep leerlingen. Nu is er echter één leerling ziek geworden en geen enkele leerling zag het voor zich binnen tien dagen een rol te leren. Dus toen stonden ze bij mij op de stoep. Of ik wel eventjes een rol wilde leren. Woensdag is de première, donderdag en vrijdag voeren we het ook nog een keer op.
Hartstikke leuk, wel heel erg druk.

Ik moet bovendien nog wel het een en ander aan de SBS doen. Mijn planning was om de top dit jaar af te krijgen. Daar kwamen alleen een kerstquilt en een schapenquilt tussen. Ga ik het nog redden?

zaterdag 14 december 2013

Schaaplekker!

Alles is goed met mijn schapenquilt!
Gisteravond kwam hij ongeschonden uit de wasmachine en ook z'n rondjes in de droger heeft hij met plezier gedraaid. Toen kon ik 'm vanochtend overhandigen aan Dante, die erg gelukkig was!
Ik mis het quilten nu alweer een beetje, maar zit dus nog steeds met de quilt op schoot. Als Dante slaapt, kan ik 'm best gebruiken!

Vandaag zijn de foto's er bij in geschoten. We hebben een drukke, maar gezellige dag gehad. Morgen nog koffie schenken in de kerk na het ouderling zijn, daarna nog een toets (of liever twee) nakijken, maar dan heb ik tussendoor vast ook wel een momentje voor een mooie foto!

vrijdag 13 december 2013

Rondjes draaien...

Hij zit in de wasmachine. De laatste steekjes aan de laatste bies heb ik vanavond gezet en natuurlijk moest de Schapenquilt direct gewassen worden. Morgen heb ik een quiltmiddag bij m'n moeder (we hopen i.i.g. dat het een quiltmiddag wordt, dat de jongens zich met elkaar en de enorme hoeveelheid speelgoed vermaken) en dan wil ik toch wel een graag deze affo showen.

De eerste rondjes in de wasmachine bekeek ik met argusogen. Er draaien zes kleurenvangers mee. Het schuim lijkt nog steeds wit. Spannend! Morgen laat ik jullie het resultaat zien. Voor nu eerst: welterusten!

zondag 8 december 2013

Biesbiesbies

Ik ben druk bezig met de bies van de schapenquilt. Al de driehoeken zijn gequilt, ook in de grote stofvlakken heb ik driehoeken gequilt. Nu is het dus tijd om alles in te dammen. Bovenaan zit de bies erom. De overige drie biezen zijn ook voorbereid en ik ben nu bezig met de tweede.


Als alles af is, ga ik de quilt eerst eens goed uitspoelen om te kijken of er kleur vanaf komt. Waarschijnlijk wel... Ik heb batikstoffen gebruikt die ik niet voorgewassen heb. Stom hè, gewoon niet aan gedacht! Dus eerst goed spoelen, met heel veel water en daarna met genoeg Colour Catchers in de wasmachine. En dan bidden dat het goed komt. Dit vergeet ik nooit weer, ik zit nu zo in de rats!

zaterdag 7 december 2013

Rijkdom

Gisteren in de namiddag werd er hard op het raam gebonsd. Het hart zat bij de kinderen in de keel: even daarvoor had Zwarte Piet al gebeld dat het bijna zo ver was. De jongens vlogen naar de voordeur en troffen daar de zak aan. Met één cadeautje er in. Een beetje beteuterd pakten ze de doos kleurpotloden uit die ze gezamenlijk kregen. Blij waren ze er wel mee, 60 kleurpotloden, nu hadden ze alle kleuren van de hele wereld!

Gelukkig zat er een briefje op het pakje. Verstop-Piet was weer eens bezig geweest: de rest van de pakjes lagen in het hele huis verstopt en op elk pakje stond een aanwijzing voor de volgende. Een dolle speurtocht begon. De hints waren in eenvoudige bewoordingen opgesteld. Dat had Sint met opzet gedaan, want zo kon Quintijn, die net in groep 3 zit en leert lezen, ze al spellend voorlezen.
Om de beurt gingen ze met een volwassene op pad naar het volgende pakje, omdat al bij de eerste pakjes bleek dat het anders een hardloopwedstrijd werd, waarbij de kans op gewonden met elk pakje toenam.
Ze zijn verwend. Sint had voor Quintijn een Lego vakantiehuisje mee en een Bouwmeester Lego boek. Vooral dat laatste vond ik prachtig: 18 korte verhalen met bouwtekeningen en 140 steentjes die je met die bouwtekeningen kunt maken. En dat dan ook nog in piratenthema. Quintijn was overdonderd. Hij kreeg een leesboek, een robotwekker en een pyjama. En natuurlijk een chocoladeletter Q. "Dit is mijn geluksdag!" zei hij stralend. "Ik heb alleen maar dingen gekregen die ik ook heel graag wou!"
Dante staat helemaal in Playmobil-modus. Voor hem had de Sint een stoomboot met Sint en een Piet meegebracht. Zelfs Amerigo stond op de stoomboot en een heleboel pakjes. Drie Pieten bleken in een ander pakje te zitten. Verder werd Dante nog verrast met een opbouwbare knikkerbaan. Tot zijn pakjes behoorden ook een pyjama, een voorleesboek (Het echte jongensvoorleesboek, met ridders, dino's en piraten) en een chocoladeletter D.
Toen hij de stoomboot had uitgepakt (zijn laatste cadeau) stond hij te hippen van plezier! Het hart van Sinterklaas klopte ook een beetje sneller.

Zo komt het dat nu op de day after, de lego piraat ineens een compagnon van Sinterklaas is, met zijn schat kunnen ze extra cadeautjes kopen. Samen bezoeken Sint, de piraat en de pieten de kinderen in het lego vakantiehuis. Tot slot gaan ze nog even met z'n alleen van de glijbaan!

Maar mama zit ook te glunderen, hoor. Terwijl de kinderen zo lief spelen, zit zij (ik dus) lekker aan tafel te tekenen. De laatste blokjes van SBS...  Op tafel liggen de prachtige batiks waarmee Sint haar verrast heeft.
Een groot stuk crèmekleurige stof zat er ook bij, groot genoeg voor het centrum van de applicatiequilt die gemaakt moet gaan worden met de batiks.

Op een stoel ligt de bijna af top van de SBS, samen met 6 meter achterkantstof die Sint had uitgekozen. Steeds kijkt ze er weer even naar, zo mooi vindt ze het.
En ondertussen geniet ze na van het mooie feest van gisteren, gevierd met ons gezin en met oma, die het ook reuzegezellig vond. Wat is deze mama dankbaar voor alles, voor die rijkdom. Natuurlijk voor de mooie cadeaus, maar bovenal voor haar gezin, vier prachtmensen om haar heen.