vrijdag 31 januari 2014

Lekker puzzelen

Allemaal blokjes van verschillend formaat. Heel veel verschillende witjes en blauw, bruin en beige. Dit is al een mooie start voor de Pi and Square voor mijn man. Dit moet de linker bovenhoek worden. Mijn bron voor de volgorde van de blokjes en de kleine blokjes is en BOM van het Quiltkabinet van vorig jaar. De grote blokken die daarin staan vul ik echter op een andere manier in, met blokken die ik zelf heel mooi vind en die ik weer uit het boek van Karin Pieterse haal.
Zo wordt het toch weer een werk van mezelf, dat is nu zo leuk aan quilten!

Ik ben gelukkig weer beter. Nog niet helemaal, maar in ieder geval weer beter genoeg om alweer een halve week gewerkt te hebben en weer gewoon de dingen in huis te doen. Mijn hoofd zit jammer genoeg nog tjokvol en mijn stem is wat minder welluidend dan anders... Ik klink als een schorre kraai, mijn leerlingen moesten gisteren echt om me lachen...

We hebben een druk weekend voor de boeg. Vanmiddag ga ik met de kinderen naar een vriendin/collega van mij die haar vierde kindje heeft gekregen. Haar oudste twee zijn even oud als die van mij, maar ze heeft er daarna dus nog twee gekregen. Oef... Ik heb grote bewondering voor haar! Zelf ben ik wel blij dat mijn huis iets minder kinderrijk is, hoewel ik het altijd heerlijk vind als ik daar ben. Vanmiddag dus zes kinderen bij elkaar, wordt vast gezellig!
Morgen gaan we naar het verjaardagsfeest van Jan Stevens oma. Ze wordt 91 jaar! We zijn dan met een heel grote groep, er zijn al zoveel achterkleinkinderen bij.
En zondag ga ik weer op kraambezoek, bij een studievriendin van mij. Zij heeft haar derde kindje gekregen.
Een heel gezellige bende dus! Maar niet zo heel veel tijd om voor school dingen te doen, dus ik ben nu maar weer druk aan het nakijken (het houdt nooit op...) en straks ook maar weer als een wervelwind door het huis. Als er zo veel leuke dingen zijn, is het jammer dat je ook nog zo veel andere dingen moet!

donderdag 30 januari 2014

De Bloggersquilt!

Ik ben helemaal trots dat er ook een blokje van mijn keuze in de Bloggersquilt zit! Neeftje heeft dit prachtige blokje gemaakt nadat ik het aangedragen had voor een plaatsje in de quilt.
Ga vooral eens kijken naar alle andere mooie blokjes die er al in zitten. Stel dat nou net jouw favoriete blok ontbreekt, dan kun je hem nog inleveren bij Neeftje. Ze heeft er nog een paar nodig!

dinsdag 28 januari 2014

Andermaal de lappenmand


Het zal er al een week aan te komen, maar donderdag werd ik pas ziek. En ik ben nog steeds niet aan het werk. Vandaag voel ik me wel weer wat beter, dus ik ben maar aan het nakijken. Zo ben ik toch thuis nog aan het werk. Voel ik me iets minder nutteloos en lopen de achterstanden niet nog verder op. Maar vlug verder dus, dit heerlijke werkje zie ik vanavond wel weer!

zaterdag 25 januari 2014

Sterrenpracht

Voor de Pi and Square deze serie sterretjes! Over de hele quilt komt een slinger van sterren. In het oorspronkelijke patroon van het Quiltkabinet (BOM) bestaan die sterren steeds uit dezelfde stoffen. Nu is dat niets voor mij. De sterren van 15 cm hebben wel steeds hetzelfde middenstuk (mooi Japans stofje), maar de punten zijn telkens in een andere kleur middenblauw. De ster die hier in het midden staat, hoort niet bij de slinger, maar zit elders in de quilt. Was gewoon voor de foto wel mooi zo.
Voor deze foto ben ik gistermiddag nog de kou ingedoken. Het was alweer namiddag en het licht in huis was niet meer goed. Dan maar weer op de picknicktafel, die wel vaker ondersteuning biedt voor quiltblokjes. Meestal dan wel in het voorjaar of in de zomer. (Ik wil zomer....)

Verderop in de quilt zitten allemaal kleine log cabinblokjes. Zo schattig! Ook erg leuk om weer te maken. Al vraag ik me af of ik ooit een hele log cabin ga doen, dat is voor met de hand werken toch een beetje saai.
En dan is het nu dus zaterdag. Mijn quiltgevoel en mijn schuldgevoel strijden om voorrang. Quiltgevoel, omdat er weinig is wat ik liever doe. En schuldgevoel omdat ik nog steeds niet door die gigantische portie nakijkwerk heen ben. Eerst maar even bikkelen, dan kan ik daarna rustig aan mijn lapjes werken!

woensdag 15 januari 2014

Bubbels en blaadjes

Woensdag is mijn huishouddag. Ik sjees en sjoef dan door het huis, maak wc's schoon, boen overal, verschoon bedden, vouw de nodige wasjes op, stofzuig overal, dweil ook nog wat en verdeel het speelgoed weer over de juiste plekken in huis. Druk dagje dus, maar ook wel leuk: het geeft me altijd een heerlijk voldaan gevoel als alles dan weer gedaan is en het huis weer spik en span is.
Toch was dit mijn laatste echte huishoudwoensdag. Vanaf volgende week ben ik ook op woensdagochtend aan het werk. Als ik mijn lesuren op drie dagen wil houden, krijg ik zulke late uren en zulke lange lesdagen, dat ik er toch maar voor gekozen heb dan maar een extra ochtend te werken. Alleen 's ochtends dus, want 's middags heb ik de kinderen gezellig thuis.

Tussen het poetsen door heb ik mijn lap met bubbels en blaadjes te voorschijn gehaald. Ik wilde toch ook nog graag een foto bij fatsoenlijk licht maken. Bovendien heeft mijn roze bloem nu zijn zesde blaadje en een hart gekregen. Ook zit er nog een extra blaadje bij, het onderste. Maar dat valt wat minder op, natuurlijk. Ik werk met stevig papier in de stof, die ik er daarna via de achterkant weer uithaal. Dat werkt gemakkelijk en snel. Het werkt niet overal, natuurlijk. Als er al bloemblaadjes achter zitten, of een stengel, dan strijk ik de bubbel even en daarna haal ik het papier eruit. Dan kan ik het er ook op appliceren. Leuk werk! Ga ik nu weer snel mee bezig, genoeg schoolwerk weer gedaan!

maandag 13 januari 2014

Quiltmarathon

Tweede blok voor Pi and Square, de verrassingsquilt voor manlief
We hadden het in oktober al besloten. Ik logeerde toen tijdens de herfstvakantie bij mijn moeder, met beide kinderen. De jongens waren gezellig en lief en we hebben heel veel tijd met z'n viertjes doorgebracht. Maar we kwamen wat minder aan het quilten toe dan we ook wel graag gewild hadden. Dus zo ontstond het plan: in de kerstvakantie zou ik weer komen logeren en dan zonder de kinderen. En dan zouden we twaalf uur achter elkaar quilten. Gewoon, voor de uitdaging!

1 januari pakte ik de trein. Mijn weekendtas zat voornamelijk gevuld met quiltspullen.
's Avonds hebben we al uren samen gequilt, heel gezellig. Ik werkte aan het kompasblok dat ik al eerder showde. Op 2 januari ontbeten we voor tienen en om tien uur ging de tijd in: twaalf uur quilten! Het kompasblok kwam natuurlijk af. Ook verschillende batikblaadjes werden er op mijn medaillonquilt geappliceerd. Ik tekende nog twee blokken uit en startte al aan dit blok, Castle Wall heet het.


Tussendoor aten we snel wat, simpel, want het moest vooral niet te veel tijd kosten. En chocola verboden bij quiltwerk? Tuurlijk niet, vooral niet als er op het doosje 'handwerkbonbons' staat, dan weet je zeker dat het legitiem is.
Wel een beetje jammer dan dat ik een kruimeltje morste, dat vervolgens op mijn stof smolt. Gelukkig op een plaats waar toch nog een applicatie moet komen...

Het werd zes uur. We hadden er al acht uur handwerktijd op zitten. We aten snel pizza met salade. De goede voornemens zaten vooral in de salade, de rest moest maar even wachten. Ook de avond ging moeiteloos voorbij. Om tien uur besloten we dat we toch nog maar even door moesten, we hadden tenslotte nog wel wat tijd gebruikt voor het eten. Voor de zekerheid nog maar even een uurtje door.

Om één uur 's nachts overwogen we om de hele nacht door te gaan. Zou ook wel grappig zijn: een marathon van 24 uur! Maar we werden al om half 11 bij de verjaardag van mijn nichtje verwacht. Bovendien: we werden toch wel een beetje moe. En het zou jammer zijn als we alles wat we deden toch weer uit moesten halen omdat we hadden zitten suffen en dus fouten maakten.

Het was een succesvolle quiltmarathon! Volgende vakantie weer?

zondag 12 januari 2014

Mama's Quilt
Deze quilt heeft mijn moeder in het najaar van 2013 afgerond. Ze heeft de quilt helemaal zelf ontworpen als verwerkingsquilt na het verlies van mijn vader. Iemand moedigde haar aan om met haar hobby vorm proberen te geven aan alles wat er in haar omgaat. Ik denk dat ze daarin ontzettend goed geslaagd is.
De quilt bestaat uit vier delen, die delen zal ik elk bespreken. Mam, als ik het niet precies genoeg meer weet, vul jij dan aan bij de opmerkingen?


De linkeronderhoek is de situatie zoals die op dat moment was. Donkere kleuren. Mijn moeder stelt het vierkantje in het midden voor: voor driekwart is het leven donker, voor éénkwart zijn er lichte momenten. Om haar heen vormt zich een kring (zie quiltwerk) van heel diverse mensen die haar zo goed mogelijk steunen. In de kleurkeuze om de ninepatch heen, zie je de grond (donderbruin), met opzet dezelfde stof als die ik in mijn vaders quilt gebruikt heb. Het groen van de bomen, de natuur en daarboven het blauwe van de lucht. In het quiltwerk zie je het puntige van de bergen en het gras terug in de het bruine, de naar de hemel strekkende lijnen van de bomen in het groene en het golvende, vloeiende van de lucht in het blauwe.


Naast het donkere blok is een lichter blok, zoals mijn moeder hoopte dat het weer zou worden. Zijzelf is het hartje in het midden, zoals ze hoopt in liefde te kunnen herdenken. Daarom heen weer de kring van mensen, die niet veranderd is. De kleuren van de omgeving zijn ook allemaal lichter. De beige stof is ook weer stof die ik in mijn vaders quilt gebruikt heb.


De bovenste helft van de quilt stelt de hemel voor. Blauwe en gouden kleuren. Het grote rode hart is symbool voor God, bij wie - als het kleine gele hartje- mijn vader geborgen is. Vergelijk de beide gele hartjes in het rechterdeel van de quilt: mijn vader bij God in de hemel en mijn moeder op aarde, omringd door haar vrienden en familie.


Linksboven in de quilt staat de morgenster, het symbool voor Jezus. Met Hem zal het weer licht worden.

woensdag 8 januari 2014

Nieuw!

En ik ben begonnen! De eerste blaadjes heb ik geappliceerd voor het centrum van Kim McLeans Flower Basket Medaillon. Het is zo leuk om met die verschillende kleuren batik bezig te zijn! Voor die roze bloem mist nog een blaadje, die krijgt er echt wel zes.
De foto is iets donker uitgevallen. Dat komt door het weer, het is donkerdreigend geweest, de hele dag lang. Maar ik wilde nu toch echt eens foto's maken, morgen ben ik ook weer de hele dag weg voor een cursus in Utrecht en daarna is het alweer vrijdag en bijna weekend en dan wil ik eigenlijk alweer een update laten zien. Als er dan alweer iets veranderd is... De achtergrond is ecru, maar op deze foto lijkt het meer beige.

Volgend nieuw project: dit is een mooi kompasblok, 30x30 cm. Dit is het eerste blok voor de quilt voor mijn man. Hij wil een quilt waarin een paar wiskunde formules verwerkt zijn. Ik doop deze quilt in aanbouw: Pi and Square  (pi van 3,14 waarmee je de oppervlakte van een cirkel kunt berekenen (en er komen ronde vormen in de quilt, kijk maar naar dit kompas) en square van de Engelse naam voor wortel en het betekent ook nog vierkant, die er ook genoeg in deze quilt zullen zitten. Dit wordt een verrassingsquilt. Manlief weet dat ik ooit een quilt voor hem ga maken; hij is ook weleens aan de beurt, hij is de enige mens in ons huishouden zonder quilt (de hond en kat zijn ook nog niet voorzien). Maar hij weet niet dat ik al begonnen ben! Ik werk er alleen aan als hij niet in de kamer is. Doordat hij vrij veel 's avonds werkt of studeert, kan ik er wel geregeld aan werken. Een volgend blok is ook al in de maak. Ik vind het leuk om naast het applicatiewerk ook iets te patchen. Eerst dacht ik daarvoor aan de Dear Jane, maar ik geef deze quilt prioriteit. Anders moet ik mijn Dear Jane bij manlief inleveren, die wil inmiddels echt weleens een eigen quilt. Als hij 's avonds onder een dekentje op de bank wil, moet hij beide kinderquilts pakken, ze zijn toch wat te klein voor hem. Deze quilt moet dus groter worden! Ik heb een idee voor hoe het geheel moet worden, maar dat houd ik ook voor jullie nog even een verrassing!

In blogland gonst het over het randje per week en verschillende quiltsters vallen ervoor om toch ook weer eens wat te borduren. Het lijkt me ook erg leuk en het kriebelt ook echt om hieraan te beginnen. Maar ik heb besloten de borduurkriebels te gebruiken voor mijn afghan die er ook al vijf en een half jaar ligt. Mijn oudste zoon was een jaar toen ik hieraan begon en mijn jongste zoon was nog niet eens in de planning. Zo lang geleden dus al. Maar het blijft superleuk om eraan te werken en ik ben er sinds vrijdagavond elke avond lekker mee aan het werk!

Jammer genoeg is de kerstvakantie weer voorbij. Ik had nog wel een weekje gewild, om even helemaal niets te hoeven, terwijl bij voorkeur de kinderen wel naar school zijn. En dan het liefst daarna ook nog een weekje vrij om de achterstanden van school weg te werken. Mijn schooltas puilt uit van het nakijkwerk! En dan gebeurt dus dat ik met een schuldgevoel vanwege die tas toch lekker zit te borduren. Sorry hoor, vrije tijd is vrije tijd!