zondag 29 juni 2014

Knippen en plakken

Binnenkort vertrekken we weer op vakantie. Naar de Ardennen, deze keer, wel weer lekker in een tent die alvast voor ons klaar staat. Natuurlijk moet er stof mee. Anders zou het geen vakantie voor me zijn. Maar ik kan niet meenemen waar ik de laatste weken verslingerd aan ben. Ik ben steeds de SBS aan het doorpitten, heerlijk werkje. Maar die hele gedubbelde quilt meenemen, dat kan gewoon niet. Bovendien leg je zo'n quilt ook niet lekker even neer om te gaan quilten: thuis is de vloer een heel stuk schoner.
Dus dan maar iets anders mee. Ik durf geen werk voor Pi and Square mee te nemen. Dat is zoiets als de kat op het spek binden, als ik wil dat er nog iets van mysterie om die quilt heen hangt, dan moet ik niet recht onder manliefs neus ermee bezig zijn, terwijl zijn hoofd leeg genoeg is om er aandacht voor te hebben.
Met de Antieke mag ik nog niet starten: da's voor september, dan starten we allemaal.
Maar ik heb nog iets heel leuks liggen: Dear Jane! Ik heb nog maar twee blokjes gemaakt en ik heb er nog zes bijgeknipt en geplakt. Alles kant en klaar op een A4'tje in een insteekhoes. Die kan ik zo inpakken en daarna lekker er mee bezig! Kan haast niet wachten tot ik op de camping zit!

Groetjes van Sjoukje, die al in een prettige vakantiestemming is!


vrijdag 27 juni 2014

Dromen van Di Ford

In september gaan we met de quiltgroep starten aan Antique Wedding Sampler van Di Ford. Ik kan er nu al zo heerlijk bij wegdromen. Allerlei stofjes klaarleggen... denken over kleuren... stofjes uitzoeken, soms ook bestellen.
Gisteren kwam er weer een pakketje met twee heel mooie stoffen van Dutch Heritage. Het zijn sitsen, maar dan zonder glans. Misschien kan ik beter zeggen, stoffen met de motieven van sitsen. En ik vind ze moooooooi! In de Antique Wedding Sampler zit nogal wat broderie perse. De blokken worden op de punt gezet en alle halve blokken langs de rand worden versierd met broderie perse. En daar heb je natuurlijk wel stoffen met mooie motieven voor nodig.
Alleen maar rozenstoffen liggen me niet zo. Het past niet bij de kleurencombinatie die ik verder in mijn hoofd heb, het mag wat uitgesprokener. En in die sitsen vond ik de patronen en de kleuren die ik zocht.
Dit zijn twee verschillende sitsen, de ene met crèmekleurige achtergrond, de andere met theekleur. Maar ik wilde ook graag verschil in grootte van de motieven hebben. Ik denk dat ik hier heel veel mee kan, ben er erg blij mee! Er is nog een stof van Dutch Heritage die ik er graag bij wilde, Pomegranate, ook in crème, maar die was net uitverkocht. Moet nog een keer.

Verder leg ik ook stofjes apart met mooie motiefjes erin. Die kun je prachtig fussy cutten, wat je ook best wel vaak leuk kunt doen bij deze quilt. Veel van deze stofjes kocht ik twee weken geleden bij het Quiltfestival. (Goh, twee weken geleden alweer...)

'Primarily Quilts' van Di Ford is mijn favoriete boek. Ik blader het vrijwel dagelijks door. Haar kleurkeuze is de mijne niet: te beige, maar de hele stijl ligt me wel weer. Mijn verlanglijstje? Hier volgt een rijtje met foto's uit het boek.


Dit is 'Rotherfield Greys', een Engelse medaillonquilt. Er zitten ontzettend veel randen in en je kunt hier je hele stofjesbak voor gebruiken.


Dit is 'Phebe', erg bekend in blogland met die schaapjes en al die Ohio Stars, bijvoorbeeld bij Guusje. Erg leuk. Op deze foto erg bruin, mijn kleurkeuze zou iets frisser zijn, meer zoals bij Guusje. Toch blijft het leuk!

Deze is ook zo leuk! Dit is de Burnt Quilt, alias 'Oh dear, Mrs Tompkins!' De quilt is ontworpen op de afmetingen van een paneel van Den Haan & Wagenmakers 'Tree of life', maar hier is het opgevuld met applicatie. Als ik ooit nog zo'n paneel te pakken krijg (weet iemand ze nog te koop?!), komt deze quilt er ook nog weleens. Al die sterren en eieren! Juud is met een prachtige Burnt Quilt bezig, die kleuren vind ik ook erg mooi.

Maar deze komt natuurlijk eerst: de Antique Wedding Sampler. Ik ben benieuwd! Ik droom alvast vooruit!

zondag 15 juni 2014

Quiltfestival!

Vandaag en gisteren trokken mijn moeder door het Groninger land. Van kerkje naar kerkje, en passant ook een mooie molen bezoekend. Wat hebben we veel gezien! Ik heb lang niet van alles foto's gemaakt, maar van twee quiltsters wilde ik heel graag wat werk delen, wat zij maken vind ik echt ontzettend mooi.

In de Op Roakeldaishal in Warffum hing langs de wand allemaal werk van Nel Meijer. Kleurrijk, explosief, uitdagend van vorm. Hierbij een paar foto's:
 Zulke mooie kleuren en ook zo'n mooi verloop! Dit wil ik ook heel graag kunnen en waarvoor ik ook nog wel een keer met een ontwerpmuur aan de slag wil. Alleen dan kun je het overzicht krijgen dat je hebben wilt.

 Een detailfoto van dezelfde quilt. Hoe zet je zoiets eigenlijk in elkaar? Bovendien is deze foto (en de quilt) een heel mooi voorbeeld van leuk fussy cutting can zijn.

 Dit lijken gewoon vierkanten, al zie je al snel dat er binnen het diagonale dambord nog een vagere ninepatch zit.
 Maar bekijk je de foto van dichterbij, dan zie je dat elk vierkant ook weer uit heel kleine lapjes is opgebouwd. Wauw! Dit is echt patchwork. Van dichtbij vind ik de quilt overigens mooier dan van verder weg.

Deze vond ik ook zo leuk, een soort lollymoskee. Heel kleurrijk, zulke mooie speelse vormen. Even verderop in de tentoonstelling hing de lollymoskee bij nacht. Erg mooi.

In de Jacobikerk in Uithuizen viel ik vandaag echt even stil. Ik was eigenlijk al een beetje murw geslagen van het het artquiltwerk dat ik had gezien, maar dit was wel figuratief en heel erg mooi. Het werk van Isabelle Baykova valt met niets te vergelijken.

Dit lijkt me een soort toren van Babel, de toren rijkt tot in de sterren. De achtergrond is uit allemaal kleine strookjes opgebouwd, kleine strookjes zijde, die prachtig glansen.

Natuurlijk al een mooie man om te zien, maar het hele beeld van die bomen die weerspiegeld in het water een soort nimfen worden, is ook gewoon prachtig. Door tule is er een soort mist voor man en paard gevormd wat het geheel nog mysterieuzer maakte. Hier vond ik tule heel mooi gebruikt. Bij heel veel quilts vond ik het helemaal niet zo mooi en in artquilts wat het steeds gebruikt. Ik snap die quilts gewoon nog niet zo, misschien komt dat later nog.

Ook weer een prachtige quilt met allemaal mythische en middeleeuwse figuurtjes. Ik zou ook wel graag willen weten wat het allemaal betekent.

Een detail van die quilt waarin ook het strookjeswerk mooi te zien is.

De laatste, een winters berkenbos, waar allemaal vrouwen te paard rijden. De precieze betekenis ontging me weer, maar het was prachtig uitgevoerd. De vrouwen varieerden duidelijk in leeftijd, er was zelfs een bij die zwanger was, eentje die haar kind zoogde terwijl ze paard reed, maar ook een heel oud uitgezakt vrouwtje. Ik vond de boomstammen prachtig weergegeven, er zat heel veel diepte in.
De quilt werd verlicht door podiumlampen die van kleur veranderden en daarmee veranderde ook telkens de uitstraling van de quilt. Dit vind ik nu echt quiltkunst. Bijzonder mooi!

Het waren heel leuke dagen. Ook van de winkeltjes in de Op Roakeldaishal in Warffum hebben we genoten. We hebben allebei weer flink wat stofjes ingeslagen. Kunnen we altijd gebruiken.
Wat we wel jammer vonden, was dat er maar weinig traditioneel werk was. Ik vind de meeste artquilts best mooi, maar omdat ik daar zelf niet mee bezig ben, zie ik er toch minder in. Ik vind het juist zo leuk om bij traditionelere quilts te kijken hoe het uitgevoerd is, wat voor soort stofjes er gebruikt zijn, etc. 
Nu vroeg ik me af of we over twee jaar met onze quiltbee niet mee zouden kunnen doen. We zijn dan vijf jaar quiltend en hebben met elkaar een aardige collectie opgebouwd. Het overwegen waard, niet waar?!

vrijdag 13 juni 2014

Soms is voetbal best leuk!

Samen met manlief op de bank. Voetbal kijken. Doe ik beslist niet vaak, maar Oranje aantreedt, dan wil ik nog best even geduld hebben, zeker met een mooi quiltwerkje erbij. Maar nu is voetbal kijken best wel heel leuk! 5-1, tegen Spanje!!!

Ik ben lekker aan het doorpitten, dat kan ik prima met een schuin oog op de televisie. De Sylvia's Bridal Sampler, moest ik ook echt weer eens mee bezig. Zondag heb ik het werk weer serieus opgepakt, heerlijk in de tuin.

 Oudste zoon inspecteerde mijn werk.
'Wordt dat mijn nieuwe quilt, mama?'
'Nee schat, jij hebt toch een quilt?'
'Maar daar word ik eigenlijk al een beetje groot voor, ik groei uit mijn quilt!'
'O, en deze zou wel groot genoeg zijn?'
'Voorlopig wel.'
Ik zat wat te knoeien met wat ik nu eigenlijk wilde quilten. Ik heb de hele quilt nu in de lengte sashings doorgepit, dus het geheel zit al vrij vast. Tussendoor had ik al twee blokjes gequilt, vrij intensief, wat je vooral aan het blokje met de vingerhoedjes ziet. Daar wilde ik eigenlijk niet mee doorgaan, want dan ben ik nog errug lang aan het quilten en ik vind het patchwork toch ook wel erg leuk. Maar wat quilt je dan in elk blok?

Uiteindelijk heb ik gekozen voor orange peels, vier ovalen met de puntjes bij elkaar in het midden. In vind de ronde vormen wel mooi. Dit zorgt voor mooie vormen in de quilt, terwijl het niet teveel werk oplevert. En toen toch maar weer de quiltring gepakt, want ik geloof dat ik dat voor het doorpitten van een blokje toch weer prettig vind werken.

Terwijl ik aan tafel werkte, waren de kinderen met de waterbaan bezig. Die vinden ze fantastisch en staat een groot deel van de zomer gewoon klaar in de tuin. We hebben geen grote tuin, dus dan moeten er dingen zijn waarmee de kinderen zich kunnen vermaken. Zien jullie trouwens de tegels? Hexagonnetjes! Je hoeft de jongens maar stoepkrijt te geven en ze maken de mooiste patronen. Van de tegels gaat het met een regenbuitje er weer af, op de muur van de schuur blijft het wat langer zitten (zie linksboven in de foto).

Border collie Rjukan heeft niet veel nodig. Hij ligt aan mijn voeten onder de tafel. En nee, lieverd, dat is geen bot, daar voor je neus. Daar ligt mijn klosje. Gevonden!

Na bijna twee jaar en acht maanden zwemmen mag oudste zoon eindelijk richting diploma. Hij was zo blij, wilde ook direct op de foto om die naar papa te appen. Kind van deze tijd! Hij moest nog wel appen met mijn telefoon, want zelf heeft hij er geen. Wat hij zelf heel erg vindt. Eerst naar de middelbare school, dan pas telefoon, is onze regel. 

Morgen wordt ook een mooie dag. Mijn moeder en ik gaan dan dus naar het quiltfestival in Groningen. Zo'n zin in! Wie is al geweest? Was het leuk?

maandag 9 juni 2014

Weer een blok af van de Pi and Square!
Wordt wel leuk, toch! Ik moet ook weer eens door met het quilten van de Sylvia's Bridal, want deze top is ook al bijna op de helft, dan moet die ook gequilt kunnen worden!

Zaterdag was Dear Hubby jarig en hij werd 36 jaar. Met de kinderen hebben we er een leuke dag van gemaakt: op een terrasje heerlijk geluncht en daardoor door naar de kermis. Vinden we beiden niet zo heel fantastisch, maar wij genieten van het plezier van de kinderen. En daarna de rest van de middag lekker in de tuin van het warme weer genieten. Manlief wilde vooral rust en dat is zo wel gelukt. Veel van onze familie zien we volgende week al wel en vorige week was mijn zwager met gezin nog langs, dus bezoek hoefde niet per se. Vonden we ook wel okay, hoewel ze natuurlijk welkom zouden zijn geweest.
We komen weer wat tot rust, wat ook wel mocht, want vorige week was wel heel erg druk. Het toppunt was donderdagavond, toen hadden we beiden (toevallig) op hetzelfde moment met de examinator van ons tweedecorrectiewerk afgesproken, wat wel erg intensieve gesprekken zijn. Als docent van een examenklas kijk je eerst zelf het examenwerk helemaal na en je geeft aan elke vraag een score. Daarna wordt het werk opgestuurd naar een andere school in Nederland en zelf ontvang je ook weer werk van een weer andere school. Dat werk kijk je ook na, de tweede correctie. Daarna moet je als twee docenten overeenstemming zien te bereiken. Dat is best een uitdaging, want bij Nederlands staat er heel vaak in het correctiemodel: Een antwoord in de geest van ... (en dan een uitleg). Maar wat is dan precies 'in de geest van' en waar houdt dat op?
Daarnaast had ik ook het grootste deel van het werk nog nagekeken in diezelfde week, dus elk moment dat ik niet aan het lesgeven was, zat ik in dat examenwerk. Ik ken het correctiemodel nu uit mijn hoofd, geloof ik. Maar ik werd er zo ontzettend moe van, halverwege de week voelde ik me gewoon echt ziek van vermoeidheid. Nu hebben we weer gelegenheid tot bijkomen voor de eindsprint. Nog vier weken, dan hebben we vakantie!

zondag 8 juni 2014

Broderie perse en fussy cutting

Tadaa! Dit is dan het mysterie blok af. Niet veel mensen waagden een gokje, maar misschien was het ook nog wel te onherkenbaar. Dit is een blok uit de Antique Wedding Sampler van Di Ford. Ik vond die ring gecombineerd met broderie perse zo ontzettend mooi. Het voorbeeld dat zij laat zien in het boek 'Primarily Quilts' is nog veel mooier, maar zij weet ongelofelijk goed gebruik te maken van fussy cutting (niet de stof zo zuinig mogelijk knippen, maar juist zo dat het patroon of het plaatje heel mooi zichtbaar wordt in het patroon). Bij haar voorbeeld zit er nog een extra kleur in de blauwe rand, doordat ze met een brede strepenstof gewerkt heeft. Ik heb eigenlijk geen strepenstof. Ik had tot dusver eigenlijk een beetje een hekel aan strepenstof, want je moet zo ontzettend rekening houden met hoe je het knipt. Maar nu ineens zie ik ook de mogelijkheid van strepenstof. De donkerblauwe ring is mijn enige stof die een soort strepenstof is. En ik heb ook aan fussy cutting gedaan: je ziet dat de strepen doorlopen in de ring en ook op elkaar aansluiten. Da's me dan toch maar weer gelukt!

Door het boek van Di Ford zie ik dus ineens de lol in van fussy cutting en broderie perse. Beide vond ik eerst niet heel interessant. Nu zie ik ineens weer een extra dimensie in de keuze van mijn stoffen en ik heb al een mentaal boodschappenlijstje gemaakt voor het Quiltfestival in Noord-Groningen komend weekend, waar ik samen met mijn moeder naar toe ga. Ik wil heel graag stoffen die zich lenen voor broderie perse (ik heb Dutch Heritage in gedachten, maar dat ken ik alleen nog maar van plaatjes, ik hoop dat er winkeliers zijn op de stoffenmarkt van het festival die die stoffen verkopen), achtergrondstof voor ons quiltclubproject de Antique Wedding Sampler (ik heb ook al een bepaalde stof in gedachten, maar wie weet loop ik nog tegen een betere aan), strepenstof en stoffen met mooie motieven voor fussy cutting.
Ik merk ook dat mijn smaak verandert in de jaren dat ik nu aan het quilten ben. Ik kies nu ook geregeld voor reproductiestoffen, terwijl ik die 'vroegûh' niks aan vond.

Broderie perse heb ik in dit blok voor het eerst gebruikt. Eerst de vlisofix achterop de stof gestreken, daarna de motieven geknipt, een collage gemaakt en toen op de achtergrond gestreken. Daarna heb ik alleen met kleine festonsteekjes vastgemaakt. Dat was nog best wel een klus, vandaar ook mijn late update van dit blok.
Maar ik ben dus weer heerlijk aan het genieten van het quiltwerk! Wat een mooie wereld is die stoffenbak van mij. En wat heb ik een zin in het Quiltfestival! Misschien tot ziens daar?