zaterdag 28 februari 2015

Lekker uitwaaien

Vorige week zaterdag heb ik quiltclub in Earnewâld gemist. Ik was niet thuis, we waren lekker een weekendje aan het uitwaaien op Ameland. Maar ik had de lapjes mee, dus tussen de demonstratie van de paardenreddingsboot en een strandwandeling heb ik de start gemaakt voor blok 6. Het is geen moeilijk blok en dat appliceren van de puntjes heb ik inmiddels ook wel onder de knie, dus met wat dagen voorjaarsvakantie erbij was dit blok alweer voor elkaar. Nog drie weken voor het volgende blok, tergend!
Wat wel uitdagend aan dit blok was, was de binnenste cirkel appliceren. De rand bestaat uit verschillende stukjes, dus het is een hele klus om dat mooi en vooral rond naar binnen te krijgen. Daarna mocht ik nog wat leuke bloemetjes uitzoeken voor broderie perse in het midden.
Ik gebruik daar stof voor van Dutch Heritage van Petra Prins en die heb ik op vlieseline gestreken. Vervolgens knip ik de gewenste motieven uit en die zet ik met een festonsteekje vast op de stof.

In de AWS worden de blokken op de punt geplaatst en bestaat de rand uit halve blokken. Die halve blokken worden weer gevuld met broderie perse en die van mij gaan er zo uitzien. Met de stof van Dutch Heritage kan ik erg mooie boeketjes maken. Omdat het wel veel werk is en het me saai lijkt alleen maar broderie perse te doen, maak ik af en toe een half blok, dit is de tweede. Kan ik bovendien beter een inschatting maken of ik voldoende stof van Dutch Heritage heb.

En ik noemde het al, de quiltclub gemist voor een weekend Ameland. Er zijn slechtere redenen denkbaar. De voorspelling voor het weer was eigenlijk erg slecht, maar eenmaal op het eiland viel het ontzettend mee. Het regende wel, maar dan vooral 's nachts. Zaterdag was het buiig, maar met Buienrader in de aanslag konden we de hoosbuien vermijden.

En slechter weer kan wel fantastische plaatjes geven...! Hier lopen we terug door de duinen. Terwijl we op het Noordzeestrand waren, regende het in Hollum en op deze foto regent het op zee. We hebben maar een beetje meegekregen. 

Maar ondanks dat we niet natgeregend waren, hadden de jongens wel natte voeten. Ze hadden zich beiden door de golven laten verrassen. Maar door de skisokken die ze aanhadden, kregen ze er kennelijk niet heel veel last van (wel nat, maar niet koud en schurend), want ze hebben er nooit over geklaagd.

Onze border collie Rjukan van bijna 10 jaar was ook mee. Hij vond het fantastisch op het strand en gedroeg zich als een jonge hond. Hij hield de vrij pittige wandelingen ook gewoon vol. Het scheelde natuurlijk dat het lekker fris was, 's zomers heeft hij altijd snel last van de warmte.

Nu jullie iedereen gezien hebben, ook nog even een fotootje van mij. Aangezien ik meestal de fotograaf ben, is het een selfie. lekker scheef gemaakt. Maar ik was er ook bij, dat wilde ik alleen ook even in beeld duidelijk maken.

Wat heb ik van Ameland genoten. Ik houd van de zee, van de ruimte, van het afwisselende landschap. We verbleven in Hollum, in de State Klaver Vier, een boerderij waarin meerdere vakantieverblijven zijn gemaakt. Het was meer dan uitstekend, heel goed verzorgd en heel schoon. De pizzeria in Hollum is overigens ook een aanrader. Lekker dik belegde pizza's en een paar originele: ik had een pizza met als topping carpaccio met rucola, parmezaan en pijnboompitjes. Mjammie! Voor- en hoofdgerecht in één. 
Ik denk dat we volgend jaar weer naar Ameland gaan, we zijn nog lang niet uitgekeken.

zondag 8 februari 2015

Blaadjes!

Een groot deel van de middag en avond heb ik besteed aan het maken van blaadjes. Eerst moesten de juiste kleuren uitgezocht worden voor iets van een kleurverloop en daarna moesten er papieren blaadjes geknipt worden, stoffen blaadjes geknipt worden en dat allemaal gelijmd worden tot nu 60 blaadjes die nu geappliceerd mogen worden.
Het is leuk om weer met de batiks aan de slag te zijn, dat had ik deze zomer voor het laatst gedaan. Ineens kriebelde het zo dat ik de SBS liet liggen en met de lijmpen aan de slag ging. Nu ben ik het eerste blaadje aan het appliceren. Jammer dat het morgen alweer maandag is, ik zou zo nog twee dagen of meer kunnen fröbelen.

Deze blaadjes zijn voor de rand van het middenstuk van Flower Basket Medaillon van Kim mcLean.
60 stuks mogen daar omheen, 15 aan elke kant. Bewerkelijk, maar wat zal het leuk worden! Hier nog even een foto van het middenstuk, nu nog even zonder blaadjesrand, de volgende foto zal met zijn! (Of in ieder geval met een stukje, dan...)


zondag 1 februari 2015

Blok 5 van de AWS


Wat heb ik lang niets van me laten horen, sorry! Door al het doorpitten (SBS) is er eigenlijk niet zo heel veel te vertellen op handwerkgebied. Daarbij is het best wel druk en als ik al een beperkte tijd heb, kies ik toch voor quilten dan voor bloggen.
Maar nu is er weer een blokje af en dat moet toch even geblogd worden. Vorige week startten we bij de bee aan het vijfde blok van de AWS. Ik heb er jammer genoeg niet aan gedacht om foto's te maken van de blokken van de anderen, maar wat wordt het toch mooi allemaal! Enorme discussies over wel of niet dat stukje er nog op. "Maar hij is zo ook mooi!" "Ach wat, je bent gewoon lui!" (wordt wel lachend gezegd, want het is natuurlijk een flinke veroordeling en voor een handquilter nooit kloppend).
Ik zal niet oordelen, maar zelf kies ik er wel voor alles te doen wat het patroon aangeeft. De AWS is een overvloedig patroon. Dan heb je al best wel een mooie ster, maar dan komt er toch nog weer iets in, eigenlijk altijd ook weer applicatie op patchwork, veel aandacht voor fussy cutting, etc.
Ik heb er lol in. Juist door al die details wordt dit een bijzondere quilt.
Fussy cutting is lurk. Als je naar dit blok kijkt (needleturn applicatie), zie je dat ik veel stoffen op patroon heb uitgeknipt. De grote blauwe bladeren hebben allemaal een paisleyboeketje. Daardoor wordt zo'n blad niet saai. In de rode bloemen heb ik ook weer een bloemetje geknipt en in de rode knoppen in de roze bloemen zie je nog weer een kleiner bloemetje. Zelfs in die kleine groene blaadjes zit telkens het motiefje in het midden.
Die kleine groene blaadjes... Zonder was het blok ook al heel erg mooi, dus dan vraag je je inderdaad of het blok er nu echt mooier van wordt. En ja, dat is toch wel zo!
De roze binnenring zou eerst blauw worden, maar de kleur lag te dicht bij de bladeren en ik vond het blok te donker worden, dus nu toch nog een roze stof erbij. Ik houd ineens van roze, had ik eerder eigenlijk niet zo.

De oplettende lezer heeft afgelopen maand mijn Dear Jane blokje gemist. Ik heb verzaakt, goed begin van het nieuwe jaar... Oeps. De twijfel heeft even toegeslagen. Ik weet ineens niet of de combinatie van blauw, paars en roze wel mooi wordt. Of ik toch niet liever een helemaal blauwe wil. Of misschien zelfs wel een rood, roze, bruine Baby Jane. Dat zou raar zijn: geen blauw. Maar ik ben dus nog weer even in denkmodus en pak het later wel weer eens op. Heb toch genoeg om handen, niet waar?