maandag 26 september 2016

Er wordt gequilt!


Nu de ergste hitte wat uit de dagen en vooral uit de avonden is, kan het quilten beginnen. Het is weer genieten, maar ook altijd even wennen. Dit zijn weer grote blokken, het is spannend om te bedenken wat voor quiltpatroon er op moet. Als je in het boek naar de Antique Wedding Sampler kijkt, zie je heel duidelijk dat de quilt machinaal is gequilt. Heel dicht, met allemaal veren. Het is mooi, maar dit kan ik als handquilter niet namaken. Nou ja, ik kan dat niet, er zullen ongetwijfeld mensen zijn die met precisiesteekjes ook met de hand fantastische veren maken. Daar hoor ik niet bij. Ik wil het bovendien niet tè intensief gequilt hebben, daar wordt een quilt vaak stijf van.
Ik ben begonnen met het middelste blok, dat is niet zo ontzettend lastig. Ik heb in de achthoek om de lijnen gevolgd. Daarna heb ik de ster in de naad gequilt en daar op een kwart inch een echo omheen gemaakt. Tot slot heb ik de vliegers in de hoeken getekend en de driehoeken doorgetrokken. De sashings worden in het midden gequilt, dit doe ik voor de verandering eens per blok, eens kijken of dat prettig werkt. Bij de Sylvia's Bridal Sampler heb ik eerst alle sashings gequilt, zodat de quilt daarna vast zat. Misschien doe ik dat hier ook nog wel, geeft wel een lekker stevig gevoel en de quilt is goed gedubbeld, dus ik ben ook niet zo heel bang dat er ineens bobbels in komen.


Ik werk voor het eerst met een naalddoortrekker. Dit is een hulpmiddeltje waarmee je de naald gemakkelijker door de stof trekt, wat me heel erg knijpen met de vingers scheelt. Het is in het begin een beetje ongemakkelijk, maar ik merk na een paar avonden dat het al behoorlijk begint te wennen en dat ik het vervelend vind als ik hem niet gebruik. Ik had hetzelfde met de vingerhoed. Was ook eerst echt even wennen, maar het is nu mijn grootste vriend. Ik heb er nu dus een vriendje bij, mijn knalroze naalddoortrekker. We zijn heel gelukkig samen!

Hier ook nog even een foto van de achterkant van mijn quiltwerk. Hier zie je de steekjes en de achterkantstof even goed. Het ziet er gelukkig vrij regelmatig uit. De stof is een dekbedovertrek van de Hema, ik heb 'm ook in een maatje kleiner voor ons tweepersoonsbed en de bovenkant was bijna groot genoeg om als achterkant te dienen. Ik heb nog een kleine rand van de onderkant van het dekbedovertrek erbij moeten gebruiken, maar het werkt zo heel goed. Dit is altijd een gemakkelijke manier om goedkoop aan een grote lap stof te komen. Ik heb nu ook nog een grote lap liggen voor een volgende quilt. Die is wel roze, dus die moet ik maar niet gebruiken voor de sterrenquilt voor oudste zoon ;)

Afgelopen week had ik nog een nieuw vriendje. We hadden een personeelsdag op een boerderij en daar was een jonge kat die zó ontzettend lief was. Na een half uurtje kroelen met dit beest was ik weer helemaal zen en kon ik de rest van de intensieve dag uitstekend aan! Katten zijn lief, ik mis Fjodor nog steeds. Er komt bij ons ook echt wel weer een poezenbeest, maar nu nog even niet.

Alhoewel... Die pootjes! {Smelt}

vrijdag 16 september 2016

Een dubbeltje in het gras

Daar ligt-ie dan. Op het pasgemaaide gras, tussen de doelpalen, de hondenpoep ontwijkend: mijn gedubbelde Antique Wedding Sampler.
Wauw.
Ik word er zelf haast een beetje stil van, want goh, hij is eigenlijk best wel heel erg leuk.
En heel erg groot.
Zo groot dat ik geen foto meer in de woonkamer kon maken.
Zo groot dat ook in de achtertuin ik geen foto kon maken zonder dat er alweer een schaduw van een schutting of een struik op viel. Dan maar naar het voetbalveld achter het huis. Het was er even rustig, niemand keek me verbaasd aan wat ik nu weer aan het doen was.
Zo staat het geheel toch weer even op de foto. Ik moet nog bedenken hoe ik het staatsieportret maak als de quilt helemaal af is, maar daar heb ik toch nog alle tijd voor.

Zondag besloot ik dat het er maar eens van moest komen. Ik had de randen om de top zitten en alleen de hoeken moesten nog in verstek genaaid worden. Dat werd mijn middagbesteding.
Toen dacht ik 's avonds de quilt nog wel even te kunnen dubbelen.
Foutje.
De hele maandag heeft de quilt ook nog op tafel gelegen, terwijl ik telkens maar weer wat draden reeg. Er zitten veiligheidsspelden in, maar de quilt is ook geregen. Ik ben nog nooit eerder zo braaf geweest!

Nu kan ik gaan quilten. Wat fijn dat de temperatuur eindelijk weer wat daalt. Wie weet kan ik straks gewoon weer lekker onder een quilt zitten en genieten van elk steekje. Tot die tijd is de kerstsok een leuke tijdsbesteding. Me vervelen doe ik nooit!

zondag 11 september 2016

zaterdag 10 september 2016

Zomers kerstgebeuren

Het is nog steeds erg zomers, maar mijn handen borduren sneeuw en een ijzige lucht. De kerstsok van jongste zoon moet nog af. Het is al een poos geleden dat ik eraan gewerkt heb en hoewel het nu warm en de komende week zelfs tropisch aanvoelt, zal het snel genoeg december zijn.

Het is nog steeds prachtig weer. Dat vind ik fantastisch als ik thuis ben en lekker onder de parasol wat kan lezen, of als ik een stukje fietsen kan, daar houd ik ook altijd wel van. Maar als ik opgesloten ben in mijn klaslokaal met dertig oververhitte pubers erbij, dan vind ik het behoorlijk minder dat er nog een mooie nazomer is. Het is op school erg warm, de warmte blijft in het gebouw hangen en het koelt er 's nachts niet af omdat het hele gebouw dan afgesloten is.
Dus als ik weer eens peentjes loop te zweten in mijn lokaal, dan moet ik maar gewoon aan deze ijzige kerstman denken om zo hopelijk weer wat af te koelen. Het wordt vast snel genoeg herfst en daarna winter, waarin ik ongetwijfeld weer naar wat meer graden Celcius verlang!