dinsdag 16 augustus 2016

Aan alles komt een eind...

Blok 25 Antique Wedding Sampler
Aan alles komt een eind, ook aan de goede dingen. Bijvoorbeeld, aan de Antique Wedding Sampler. Natuurlijk is dit nog geen echt eind. Maar ik heb wel alle 25 blokken af en dat is toch al behoorlijk richting het eind. Elke maand was het nieuwe blok een soort cadeautje. Wat zou ik nu weer tegen gaan komen, patchwork of applicatie of een combinatie van beide, wat veel voorkomt in deze quilt en waarvan ik onmiddellijk fan ben.
Nu zijn alle 25 blokken af, dus de cadeautjes zijn uitgepakt. Ik moet nog een grote driehoek met broderie persé afmaken en de kleine hoekpunten moeten nog, dus ik ben nog wel even bezig. Bovendien moet dan de rand er nog omheen. Maar ik denk dat ik wel nog tijdens de zomervakantie de top van de Antique Wedding Sampler afheb. Wow!

Gelukkig komt dan nog het hele proces van het quilten. Ik heb overwogen om het uit te besteden omdat ik wel zie hoe ontzettend mooi dat machinale quilten is bij deze quilt. Maar tegelijkertijd heb ik er ook moeite mee om mijn werk uit handen te geven en het dan iemand anders af te laten maken. En ik houd ook wel van 100% handwerk, zelfs de lange stukken en de bies zet ik er met de hand aan, ik heb niet eens een naaimachine. Het is altijd stevig genoeg, mijn quilts worden regelmatig gewassen en er is nog nooit iets losgegaan. De quilts blijken ook kindproof, er zijn al ontzettend veel hutten met de quilts gebouwd, vriendjes van de jongens zijn altijd weer onder de indruk van die stapel leuke 'dekens'. Het zijn gebruiksartikelen, dat wil ik juist graag.
Kortom, de Antique Wedding Sampler wordt met de hand gequilt, met mijn hand gequilt, zo lang mijn gewrichten dit allemaal nog okay vinden doe ik het werk heel graag zelf.

Ik heb de tafel helemaal bezet.
Alleen het kaartspel van gisteravond ligt er nog.
Een Oxford-kaartspel, een topsouvenir! 
Blok 25 heb ik vlot in elkaar gezet. Ik had veel van de malletjes van blok 16 opnieuw kunnen gebruiken, dit blok lijkt er erg op. Toen liep ik er tegenaan dat ik de beige rand niet passend kreeg en ik vergelijk de mal die ik had met het patroon voor blok 25. Er wordt een kwart van de ring afgebeeld, dus aan de hand daarvan moet je de stof aftekenen. Het paste helemaal niet! Maar als ik de mal omdraaide weer wel, dus de mal die op het patroon staat, is helemaal niet symmetrisch! Met meten kwam ik erachter dat door de mal de binnenkant van de ring in de hoogte twee cm korter is dan in de breedte (of andersom). Dat was precies het probleem waar ik bij blok 16 ook tegenaan liep. Ik heb de mal nu wel symmetrisch gemaakt en gekozen voor het gemiddelde. En nu past de beige ring uitstekend rondom de rest. Ik blij, maar het is wel vervelend in het patroon, daar zullen vast meer mensen gemerkt hebben. Ook kon ik de malletjes voor de rondjes nergens vinden op het patroon voor blok 25. From a sixt print: four F cirkels, staat er heel mooi in het boek. Maar geen F cirkels. Of ja, wel, maar dan bij de malletjes van blok 13. Waar helemaal geen cirkeltjes in horen.
Hmmm, ik ben dol op dit prachtige patronenboek van Di Fords, maar ik houd niet zo van zoekspelletjes naar de juiste afmetingen en mallen.
Het is allemaal weer gelukt, en ik ga nu verder met wat broderie persé. We hebben een rustige week, de kinderen hebben heel veel plezier bij zomerspelweek en ik heb echt rust en quilttijd. Wauw.

2 opmerkingen:

  1. Wat goed van jou dat je al zover bent. Ik bewonder je voor je mening over hand- of machinaal doorquilten. Zelf vind ik hand doorquilten ook steeds leuk en mooi, maar door alles wat ik op de blogs en fb zie, word ik ook wel eens ongeduldig en wil aan het volgende beginnen en dan denk ik ook wel eens....als ik het nu op de machine doe, gaat het sneller!! Maar tot nu toe ben ik nog niet bezweken en blijf ik alles met de hand doen. Geniet nog van je kind-vrij weekje. Groetjes Wilma

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Ik vind het erg leuk om iets van je te horen.