zondag 11 januari 2015

Quod erat demonstrandum


Quod erat demonstrandum (afgekort q.e.d.) is een Latijnse term die in het Nederlands kan worden vertaald met hetgeen bewezen moest worden. De afkorting wordt vaak aan het einde van een logische redenering gebruikt, bijvoorbeeld in de wiskunde, om aan te duiden dat hetgeen men wilde bewijzen, daadwerkelijk bewezen is. (Wikipedia.nl)

Het was kort na de geboorte van onze jongste zoon dat een goede vriend van ons zei:
"Hee, dat hebben jullie leuk gedaan! Quod erat demonstandum!"
 "Eh... sorry?"
"Quintijn en Dante," (Oudste en jongste zoon) "Q en D, dat is quod erat demonstradum!"
"O ja, natuurlijk, daar hebben we ook héél lang over nagedacht!"

Dus daarom, ook in de quilt voor manlief Quod erat demonstrandum, wiskundeterm, maar vooral ook onze twee zonen, daarom Q e D, die twee hoofdletters.

Dit blok heb ik zelf ontworpen, want ik kon niet iets vinden waar die letters mooi bij pasten. Ik heb eerst een schaakbordje gemaakt met twee tinten blauwe batik. Dat vond ik wat te donker alleen, dus daar heb ik lijnen bruin in aangebracht, dit is een bruine stof met daarin in goud een chrysantmotief, ik geloof dat het een Japanse stof is. Daar heb ik met biaisband in lichtgrijs de letters op geappliceerd, in mijn handschrift. Best persoonlijk dus.
Dit blok wijkt af van de rest, maar past er tegelijkertijd wel weer bij. Het is wel weer eens iets anders dan ik eerder gedaan heb, omdat het blok ontstond terwijl ik ermee bezig was. Haast een beetje artquilt-achtig, misschien, hoewel ik daar weer geen verstand van heb.

Dit was het laatste echte blok, voor de rest is het nu het in elkaar zetten van dit laatste grote blok bij elkaar. Daarna kunnen de zes blokken aan elkaar gezet worden en mag de rand erom heen. Er zou weleens bijna weer een top klaar kunnen zijn!

2 opmerkingen:

  1. Wat een mooi blok met twee geweldige letters.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh grappig zeg, daar had ik ook nooit bij stilgestaan. Leuk dat ze op die manier in de quilt verwerkt kunnen worden! Je hebt er een mooi blok van gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Ik vind het erg leuk om iets van je te horen.