maandag 26 september 2016

Er wordt gequilt!


Nu de ergste hitte wat uit de dagen en vooral uit de avonden is, kan het quilten beginnen. Het is weer genieten, maar ook altijd even wennen. Dit zijn weer grote blokken, het is spannend om te bedenken wat voor quiltpatroon er op moet. Als je in het boek naar de Antique Wedding Sampler kijkt, zie je heel duidelijk dat de quilt machinaal is gequilt. Heel dicht, met allemaal veren. Het is mooi, maar dit kan ik als handquilter niet namaken. Nou ja, ik kan dat niet, er zullen ongetwijfeld mensen zijn die met precisiesteekjes ook met de hand fantastische veren maken. Daar hoor ik niet bij. Ik wil het bovendien niet tè intensief gequilt hebben, daar wordt een quilt vaak stijf van.
Ik ben begonnen met het middelste blok, dat is niet zo ontzettend lastig. Ik heb in de achthoek om de lijnen gevolgd. Daarna heb ik de ster in de naad gequilt en daar op een kwart inch een echo omheen gemaakt. Tot slot heb ik de vliegers in de hoeken getekend en de driehoeken doorgetrokken. De sashings worden in het midden gequilt, dit doe ik voor de verandering eens per blok, eens kijken of dat prettig werkt. Bij de Sylvia's Bridal Sampler heb ik eerst alle sashings gequilt, zodat de quilt daarna vast zat. Misschien doe ik dat hier ook nog wel, geeft wel een lekker stevig gevoel en de quilt is goed gedubbeld, dus ik ben ook niet zo heel bang dat er ineens bobbels in komen.


Ik werk voor het eerst met een naalddoortrekker. Dit is een hulpmiddeltje waarmee je de naald gemakkelijker door de stof trekt, wat me heel erg knijpen met de vingers scheelt. Het is in het begin een beetje ongemakkelijk, maar ik merk na een paar avonden dat het al behoorlijk begint te wennen en dat ik het vervelend vind als ik hem niet gebruik. Ik had hetzelfde met de vingerhoed. Was ook eerst echt even wennen, maar het is nu mijn grootste vriend. Ik heb er nu dus een vriendje bij, mijn knalroze naalddoortrekker. We zijn heel gelukkig samen!

Hier ook nog even een foto van de achterkant van mijn quiltwerk. Hier zie je de steekjes en de achterkantstof even goed. Het ziet er gelukkig vrij regelmatig uit. De stof is een dekbedovertrek van de Hema, ik heb 'm ook in een maatje kleiner voor ons tweepersoonsbed en de bovenkant was bijna groot genoeg om als achterkant te dienen. Ik heb nog een kleine rand van de onderkant van het dekbedovertrek erbij moeten gebruiken, maar het werkt zo heel goed. Dit is altijd een gemakkelijke manier om goedkoop aan een grote lap stof te komen. Ik heb nu ook nog een grote lap liggen voor een volgende quilt. Die is wel roze, dus die moet ik maar niet gebruiken voor de sterrenquilt voor oudste zoon ;)

Afgelopen week had ik nog een nieuw vriendje. We hadden een personeelsdag op een boerderij en daar was een jonge kat die zó ontzettend lief was. Na een half uurtje kroelen met dit beest was ik weer helemaal zen en kon ik de rest van de intensieve dag uitstekend aan! Katten zijn lief, ik mis Fjodor nog steeds. Er komt bij ons ook echt wel weer een poezenbeest, maar nu nog even niet.

Alhoewel... Die pootjes! {Smelt}

2 opmerkingen:

  1. Wat een mooi verhaal over hoe je gaat quilten en wat je laat zien van je quiltwerk. Ja, die naaldentrekker en vingerhoed zijn voor velen onmisbaar. Ik heb op latere leeftijd pas leren patchen en quilten en daar hoorden meteen al veel hulpmiddelen bij. Wat een lieve poes. Fijne dag nog. Groetjes Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtig quiltwerk. Veel plezier met verder quilten en wat een leuk en lief poezenbeestje. Ze zijn zo leuk.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Ik vind het erg leuk om iets van je te horen.