zondag 30 januari 2011

Quiltworkshop

Gisteren ben ik naar een workshop van Het Quiltkabinet geweest. Het was in Earnewâld en natuurlijk nam ik een afslag verkeerd en kwam ik dus in de middle of nowhere terecht. Gelukkig leiden uiteindelijk alle wegen naar Earnewâld, dus ik kwam toch aan, zelfs nog op tijd. Ik weet dat ik verdwaal als ik ergens zelf naar toe moet rijden waar ik nog nooit geweest ben, dus ik trek altijd genoeg tijd daarvoor uit.
Het Quiltkabinet is een quiltwinkel, met fantastische stoffen en alle spullen die je voor quilten nodig kunt hebben. Ik moet er nog een keer naar toe om eens rustig in de winkel rond te kunnen kijken, ik heb wel honderd stofjes gezien waarvan ik quilts wil maken. Ook zag ik in die winkel voor het eerst in real life een quilt, ik was verliefd geworden op de foto's van quilts, maar nu ik ze in het echt gezien heb, is de liefde alleen maar heviger geworden!
Boven de winkel is een ruimte waar cursussen en workshops worden gegeven. We moesten eerst met wateroplosbare stift een sjabloom op stof overnemen en dat sjabloom gingen we daarna quilten, met fijne steekjes min of meer rijgen dus. Je zet dan drie stoflagen aan elkaar, de top (de mooie bovenkant) een vulling (dit keer een heel dunne, maar dat oefende wel gemakkelijk) en de achterkant. Die stoflagen rijg je eerst met grote steken aan elkaar, zodat het niet meer verschuift tijdens het quilten en daarna doe je de stof in een quiltring (35cm doorsnede) zodat het muurvast op elkaar ligt tijdens het quilten. En dan kleine steekjes. Het is moeilijk in het begin en ik zat een aantal keer behoorlijk in mijn vinger met de scherpe quiltnaald. Het is een wonder dat de -witte- stof niet bevlekt werd, maar ik had het elke keer op tijd in de gaten. Voor een volgende keer pak ik wel pleisters in mijn tas.
Het schijnt dat je gewoon kilometers moet maken om de steekjes steeds mooier, regelmatiger en fijner te krijgen. Dat is prima, dat kan ik en dat doe ik dus ook gewoon.
We vroegen aan onze lerares hoe lang zij nu quiltte. Ruim 10 jaar. Als ik over 10 jaar haar resultaten mag bereiken, dan ben ik meer dan gelukkig. Dan is 10 jaar eigenlijk helemaal niet zo lang.

Ik ga starten met een basiscursus patchwork en quilten. Ik ben verkocht! Elke derde zaterdag van de maand ga ik weer naar Earnewâld, ruim op tijd zodat ik nog even in de winkel rond kan kijken. En ik ben er nu een keer geweest, dus hopelijk verdwaal ik de volgende keer niet weer.

2 opmerkingen:

  1. Quilten, ik vind het prachtig, maar is niets voor mij denk ik. Ik heb trouwens nu al geen tijd genoeg om alle kruissteek spullen te maken, laat staan dat ik daar nog eens aan zou beginnen.
    Maar het is idd prachtig, wie weet ooit nog eens ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Sjoukje, wat fijn dat je het quilten hebt ontdekt, ik heb vorig jaar een basis cursus gedaan en het is heerlijk om te doen. Jaaaaaa die steekjes moeten klein he, ik heb er ook moeite mee maar we zullen inderdaad kilometers moeten maken en dan komt het wel goed. Ik kom zo af en toe even bij je buurten hoor, groetjes en een fijne dag, Els.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Ik vind het erg leuk om iets van je te horen.