zaterdag 21 augustus 2010

Patchwork & quilten

Een nieuwe verslaving staat op het punt om geboren te worden. Ik ben allemaal boeken over patchwork en quilten aan het lezen en ik vind het leuk, leuk, leuk! De eerste vier stofjes heb ik donderdag in de handwerkwinkel aangeschaft (het is een beetje prijzig om direct heel veel te kopen, dus ik ben maar begonnen met verzamelen) en ik ben aan het lezen geslagen. Ik weet inmiddels best wel wat, maar aarzel toch om de schaar in de stof te zetten.
Allereerst is de juiste schaar er niet. Mijn stofschaar is een paar jaar geleden zomaar stuk gegaan en een nieuwe had ik nog niet gekocht, een stukje borduurstof kom je ook met een gewone schaar wel door.
Ik heb geen karton in huis voor sjablonen en eigenlijk weet ik ook niet met wat voor naalden je moet patchworken, gebruik je daar gewone naalden voor?
Ik wil met de hand leren patchworken. De simpelste reden daarvoor is dat ik geen naaimachine bezit. Maar ook vind ik het wel iets hebben om zo'n reuzenklus met de hand te doen, vroeger deden ze ook gewoon alles met de hand.

Wie van jullie quilt en patchworkt er ook? Hebben jullie nog tips voor me?

4 opmerkingen:

 1. Hoi Sjoukje, ik heb het ook eens geprobeerd, ben begonnen via een cursus. Het is super leuk om te doen, maar ik vond het wel duur. Zeker als je leuke stoffen wilt hebben. Toch gaat mijn passie uit naar het borduren. Na één babykleed ben ik dus gestopt. Maar leuk werk is het zeker. Ik deed het trouwens wel met de naaimachine en ben begonnen met log cabin. Dat is niet heel moeilijk en het resultaat wordt heel erg mooi.
  Ben benieuwd wat je gaat maken, maar dat laat je ons vast zien hier. Veel plezier.
  Groetjes,
  Amarins

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ken helemaal niks van patchwork en quilten, maar wens je wel veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oei, ik vind quilts altijd zo prachtig, maar schrik heel erg terug van het hele vele werk dat dat kost. Ik ben benieuwd hoe het je gaat bevallen.
  En zo'n stofschaar is toch wel erg fijn, ik heb een grote in mijn naaidoos voor, jawel, grote lappen stof, en een kleintje bij mijn borduurspullen. Als Jos daar alleen al naar kíjkt.... Ik ben er erg zuinig op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een goede stofschaar is z'n geld zeker waard. Om te quilten wordt ook nogal eens gebruik gemaakt van een rolmes (speciaal voor stoffen). Ik zou als ik jou was eerst een goede stofschaar kopen en dan beginnen met quilten/patchen. Gaande weg ga je meer nodig hebben (dat denk je dan toch :) ) en schaf je het aan. Dan zijn die kosten ook al weer een beetje verspreid. Of je begint met een 'starterspakket' op materiaal gebied, iedere quiltwinkel/quiltster kan je daarmee helpen om samen te stellen. Ikzelf quilt (nog) niet, dus ik weet zelf ook niet precies wat echt handig of onontbeerlijk is.

  In principe kun je met alle stoffen patchen/quilten muv de heel harde/stugge: dat werkt gewoon niet lekker. Dus een 'gewoon katoentje van de markt' voldoet ook (of oude overhemden ed) Quiltstoffen zijn natuurlijk wel heel erg aantrekkelijk :)

  Groetjes,
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Ik vind het erg leuk om iets van je te horen.