woensdag 22 februari 2012

Heits Quilt is af!

 Hij is af! In augustus ben ik er mee begonnen toen bleek dat mijn vader niet meer beter zou worden. Sinds ik begonnen was met quilten, had ik me voorgenomen dat ik ooit een quilt voor elk van mijn ouders wilde maken. Jammer genoeg moest ik veel eerder aan die voor mijn vader beginnen dan ik in gedachten had, maar ik ben toch begonnen: het werd nog belangrijker dat hij een quilt kreeg. Ik weet niet zo heel goed waarom, dat is een vraag die mijn vader me ook gesteld heeft. Ik heb er heel veel uren in zitten, heel veel gedachten, heel veel hoop, wanhoop, gebeden en liefde. Elk lapje is vastgezet met een gedachte aan mijn vader. Een soort monument. Misschien wilde ik daarom wel die quilt maken, maar wist ik dat toen nog niet.
Het patroon had ik van de site van Wilma Karels en ik heb voor de kleuren blauw en romantisch bruin gekozen omdat ik dat wel bij mijn ouders vond passen.

Het patchen ging vrij eenvoudig: eind november had ik de 36 blokken af. Toen was ik zo optimistisch dat ik dacht dat de quilt met Kerst wel klaar zou zijn. Nee dus, het duurde nog twee maanden langer, het patchwork is slechts de helft van het werk!
In het quiltwerk heb ik allemaal patronen zitten. In het midden van de quilt kun je een ster zien die door de vier middenblokken wordt gevormd. Die ster heb ik extra gequilt. In de vier beige blokken die om de blauwe ster zitten, heb ik woorden gequilt: Geloof, Hoop, Liefde en Trouw.
 Daarna heb ik om de ster heen allemaal sterren gequilt, grote, kleine, middenformaat. Een ster is voor mij het symbool van licht. Om de sterren heen kwamen allemaal cirkels (oneindigheid) die ook weer in elkaar grepen (trouw). Tussen deze patronen door heb ik in een andere kleur quiltdraad (ik heb het meeste in lichtblauw gedaan en de andere kleur was beige) de voorletters van alle leden van ons gezin gezet, de S, J, Q en D voor ons gezin, de G, J, C en T voor het gezin van mijn zusje, en de P en de R voor mijn broer en zijn vrouw. Bij hen heb ik ruimte vrij gelaten, daar kan ik ooit de letters van hun kinderen quilten. De namen van mijn ouders heb ik voluit ook met beige gequilt.
Onderin de quilt zijn in de beige vakken mijn handen te vinden. Het is handwerk.
Er is een huisje met een boom, mijn ouders zijn altijd mijn thuis geweest, mijn basis. Er staat een hondenpootje op, we hebben thuis altijd een hond gehad, die hoort er gewoon bij.
In de beige vakken bovenin zit een dubbel hart, liefde staat bovenaan. En in vier cremekleurige vakken staat een bloem. Gewoon, omdat ons gezin heel veel mooie momenten heeft gekend en nog steeds kent.
De rand is gequilt in een kabelmotief, daar heb ik het al een keer over gehad. En op de achterkant van de quilt zit, in het hoekje een label met de tekst die in de foto te lezen staat.

Voila, het verhaal van heits quilt! Het is af. En ook dat voelt een beetje raar.

13 opmerkingen:

 1. Heel mooi geworden en nu maar hopen dat hij er nog een tijd van kan genieten!

  Groetjes Yvon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige kilt! Vooral als je leest hoe je hem hebt gemaakt, met al die liefde en betekenis erin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Om stil van te worden, wat mooi!

  Groeten Miny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie quilt en een nog mooier verhaal erachter! Mooi, die symboliek die erin hebt verwerkt. Fijn dat-ie nu af is en je vader er van kan genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw wat is hij prachtig geworden!

  Groetjes Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hij is erg mooi geworden en met alles wat je erin verwerkt hebt....PRACHTIG

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat is ie mooi geworden!
  En wat heb je hem persoonlijk weten te maken met al die details, echt schitterend!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De quilt is prachtig geworden en het is ontroerend wat je er allemaal in gequilt hebt.Alle symbolen en letters en figuren.Wij zijn er heel blij mee en ik hoop dat heit hem nog heel lang kan gebruiken. Liefs heit en mama.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat bijzonder om je verhaal te lezen, heel aangrijpelijk. En wat is hij mooi geworden, wat zal je vader hier blij mee zijn.
  Liefs, Amarins

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hallo Sjoukje, dank je wel voor je lieve reactie op mijn blog!
  Heb net jouw verhaal over Heit's quilt gelezen: ontroerend!!
  Ik heb een quilt zitten quilten na het overlijden en begraven van mijn vader......wat gaan je gedachten dan bij elk steekje, he, net als bij jou!!
  Ik wens je nog heel veel sterkte, lieve groet, Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooi symbolisch werkstuk. ik heb na het overlijden van mijn moeder een kleed gehaakt. Ik geloof echt dat handwerken ervoor zorgt dat je gedachten in goede banen geleid worden. Absoluut therapeutisch! Ik hoop dat je vader er nog heel erg lang gebruik van kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Ik vind het erg leuk om iets van je te horen.