vrijdag 11 januari 2013

66. Grace's Friendship

Het meest figuratieve blokje uit de quilt. Grace's friendship heet het en de twee figuurtje beelden dus Grace en Sylvia uit. Grace was een bezoeker bij de Elm Creek Quilters en zij maakt een soort kunstwerken van de quilts. Door MS (geloof ik) werd ze alleen erg beperkt in wat ze nog kon, maar voor Sylvia's bruidsquilt wilde ze toch een blokje maken waarin ze haar vriendschap voor Sylvia uitdrukte. Voor de figuurtjes dus de Elm Creek, die ik in een zo stromend mogelijk stofje heb gemaakt. Daarachter het landhuis en de iepen waaraan Elm Creek zijn naam te danken heeft.
Ik ben afgeweken van mijn kleurenschema. De kleur groen voor het gras komt verder nergens in de quilt voor. Tja, wat zal ik erover zeggen? De kans is vrij groot dat het nog een keer gebeurt! Ik hou nu eenmaal van kleur, veel kleur.

Ik keek best wel een beetje tegen dit blokje op. Het leek me moeilijk, die verschillende lagen appliceren. Toch ben ik er maar gewoon aan begonnen en het was zoveel gemakkelijker dan ik dacht! Twee hulpmiddeltjes: 1: YLI applicatiezijde. Ik heb er maar één klosje van, want hoe vaak appliceer ik nu en het is vrij prijzig. Idealiter zou je het garen aan moeten passen aan de kleur van de applicatie. Maar dan had ik voor dit blokje al vijf kleuren zijde nodig gehad. Dus ik heb alleen maar grijs, een kleur die niet al te veel opvalt. En ik maak kleine, blinde steekjes, in de vouw van de stof en daarna steek ik de naald weer net onder de applicatie in de ondergrondstof.
2: een lichtbak. Natuurlijk ga ik geen lichtbak kopen, want die heb ik ook niet zo vaak nodig. Meestal red ik mezelf uitstekend met het raam als ik wel een keer iets over moet trekken. Maar voor dit werkje moest ik best wel veel overtrekken en op wat donkerder stoffen. Wat best wil, maar dan heb je wel een lichtbak nodig.
Men neme een glasplaat. Deze plaat heb ik even geleend van een A2 fotocollage die ik vier en een half jaar geleden voor vaderdag maakte, hij kan weer terug zodra ik klaar ben. Die glasplaat moet op een verhoging, die ik van duplo-blokken gebouwd heb. Daarna moet er een lamp onder. Ik heb een Ikea-bureaulampje dat je helemaal plat kunt leggen.
Dan heb je dus al je lichtbak. Ik heb vervolgens het patroon met plakband op de glasplaat geplakt. Daarna heb ik op elke stof overgenomen wat ik nodig had. En door het licht onder het glas kun je het patroon nog steeds door de stof heen zien. Het werkt perfect!

6 opmerkingen:

 1. Haha briljant plan! Ga ik onthouden.
  Ik heb altijd zo'n moeite om mooie puntjes/vloeiende lijnen te maken. Is jou goed gelukt!

  (Dear Jane was een fanatiek meloenenkweekster geloof ik; al die melonshapes brrrr!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Soms moet je gewoon slim zijn. Waarom een hoop geld uitgeven als het zo ook kan. Alleen moet je wel uitkijken dat de lamp niet te heet wordt, want dan heb je de brandplekken in je tafel. Dat had mijn schoonzusje namelijk.
  Leuk blok trouwens. En dan de boeken van de quiltclub, heb ze van de zomer allemaal (die in het Nederlands zijn uitgekomen) gelezen. Zo leuk en als beginnende quilter ook nog heel leerzaam.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Marguerite, dank je voor de tip wat betreft de brandvlekken. Ik heb de lamp telkens weer uitgedaan als ik een lapje klaar had. De tafel ziet er nog vrij ongeschonden uit (met uitzondering van de vorkgaatjes die beide zonen weleens in frustratie in de tafel prikken).
  De boeken van de Elm Creek Quilters heb ik ook gelezen, de vijf in het Nederlands en dan nog een paar in het Engels. Ze zijn zo leuk! Maar de Engelse zijn jammer genoeg niet in de bieb te vinden en als ik ze moet kopen, geef ik dat geld toch weer liever aan lapjes uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is een erg mooi blok geworden, je hebt het knap gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat is je blok goed gelukt, heel mooi! Ik heb de boeken ook gelezen, ontzettend leuk.
  Fijn weekend en succes met het volgende blok.
  Groetjes,
  Jetta

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo zie je maar, eerst kijken wat je in huis heb.
  Een zeer creatieve oplossing.

  Groetjes Yvon.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Ik vind het erg leuk om iets van je te horen.