vrijdag 27 december 2013

131-140. In de rij!

Sprookjesachtig... Genieten!
Heerlijk zo'n Derde Kerstdag!
Lang geleden waren er vier kerstdagen: "Op het concilie van Mainz in 813 werd echter besloten om de viering van Kerstmis zelf uit te breiden. Voortaan moest het kerstfeest maar liefst vier dagen duren. Op al deze dagen was het bovendien verboden om te werken, want dat zou ongeluk brengen. In plaats daarvan kregen de vier kerstdagen daarom ieder een eigen focus. Zo was Vierde Kerstdag een kinderfeest en stond Tweede Kerstdag geheel in het teken van de dieren. Boeren lieten dan hun paarden door het dorp galopperen om zo te ‘garanderen’ dat ze de rest van het jaar niet ziek zouden worden." (Isgeschiedenis.nl)
Er wordt niet genoemd wat de focus van Derde Kerstdag moest zijn, maar ik weet het wel: quilten! Of misschien in de iets ruimere zin handwerken. Na twee dagen zorgen dat alles gezellig was, waren met name moeders weer toe aan even iets voor zichzelf. 
Bereid je voor op een lang verhaal! Ik maak in één berichtje mijn nalatigheid van de laatste weken goed. Pak een kopje thee en lees lekker mee!

Vannacht, om 00.04 uur heb ik het laatste blokje van mijn Sylvia's Bridal Sampler afgemaakt!
Die hadden jullie niet aan zien komen, denk ik. Van deze hele rij heeft er nog geen enkel blokje op mijn blog gestaan. Maar ik ben gewoon niet aan bloggen toe gekomen; het was erg druk. Het is een wonder dat ik nog tijd nog voor quilten vrij heb weten te maken. Een noodzakelijk wonder, want zo lang ik quilt, ben ik niet weer overspannen geraakt, mijn beste therapie!

131. Courthouse Steps
Ik had al eens alle blokjes getekend, dus het in elkaar zetten kon in elk vrij momentje gebeuren.
Op woensdag de 18e heb ik overdag echt even tijd voor mezelf genomen lekker gewerkt aan wat blokjes. 's Avonds had ik geen vrije tijd, want toen moest ik op de planken staan: de eerste opvoering van de mijn zelfgeschreven kerstmusical waarin ik tante speelde! Het was super om te doen! De opmerkingen die ik heb gekregen waren ook positief, dus helemaal vol van adrenaline zat ik 's avonds laat op de bank, niet in staat om nog een draad door een naald te krijgen.

132. Card Trick
Op donderdag moest ik overdag gewoon lesgeven en 's avonds was de tweede voorstelling van de musical, andermaal een superervaring, hoewel ik bekaf was en de leerlingen ook.
Op vrijdagochtend voerden we het stuk voor de laatste keer op, dit keer voor alle leerlingen van de school. Bijzonder. Dante was er bij, zijn opa en oma pasten op en zij waren even naar de school gelopen. Toen ik het toneel op kwam, riep hij luidkeels: "Mama!" Toen ik vroeg in de middag weer thuis kwam, was er echter geen kind meer te bekennen, mijn oudste niet, maar ook de jongste niet.

133. Clay's Choice
Dit was gelukkig de planning, het was niet zo dat opa en oma zonder onze toestemming de kinderen ontvoerd hadden. Manlief en ik zouden een weekendje samen weg, naar Brugge! Dit hadden we een poos geleden al gepland, nog voordat ik wist dat ik op vrijdagochtend op de planken zou moeten staan. Ik weet niet of ik anders deze zonder meer gehaaste planning had aangedurfd. Ik had net de dikke laag toneelmake-up verwijderd en ik zat alweer in de auto, waar ik nog mijn boterhammetjes oppeuzelde.

134. Cut Glass Dish
Het was een reis van bijna vijf uur. De files vielen mee. Het laatste stuk van de route, van Antwerpen naar Brugge, was niet meer echt snelweg. Vrij plotseling waren er stoplichten waar je ineens van 90 km/u stil mag komen te staan. 'n Hele uitdaging.
Om half 6 waren we in Brugge, ingecheckt in Hotel Asiris. Om 6 uur stonden we op de Markt, waar een grote kerstboom stond en waar we zo tegen het Belfort opkeken. We moesten een plekje vinden om te eten, maar de meeste restaurantjes zaten al vol. Uiteindelijk hebben we lekker gegeten bij een pizzeria. Beetje gek, Italiaans eten in België en we namens ons voor de volgende dag wat Vlaamser te eten. 's Avonds dwaalden we door de prachtig verlichte straten en we dronken een (te zure) gluhwein op de kerstmarkt.

135. Windblown Square
De eerste activiteit van de zaterdagmorgen was de beklimming van het Belfort, 366 treden! Het carillon speelde terwijl wij naast de enorme speeldoos stonden en we konden het mechaniek precies volgen. Bovenin het Belfort werden we zo ongeveer weg gewaaid; het was guur, nat weer op zaterdag. Erg jammer...
We liepen daarna verder door het oude stadscentrum, via de Rozenhoedkaai, een van de mooiste uitzichten van Brugge. En dat wil wat zeggen, want overal staan mooie huizen, echt prachtig.

136. Kaleidoscope
In het Sint-Janshospitaal hebben we de geschiedenis van het eerste ziekenhuis van Brugge bekeken. Daar hing ook een mooie collectie werk van de Brugse schilder Hans Memling. We kochten ook een roman over hem die ik nu met veel plezier aan het lezen ben: De meester van Brugge.
's Avonds aten we in een leuk Vlaams restaurant: wildpaté, lekkere vis en crème brûlée. Misschien nog steeds niet helemaal Belgisch (waar ligt die grens met Frans eten?), maar wel erg lekker. 
Na dit romantisch etentje maakten we het zowaar nog romantischer door in een typisch toeristisch koetsje door het paard Mustang door Brugge gereden te worden. Het was superieur! De gids vertelde ondertussen van alles over de stad en wij zaten lekker onder een deken om ons heen te kijken.
We eindigden de avond in een kroeg, waar manlief geen genoeg van de Brugse Zotte kon krijgen en waar ik Martine Fiero ontdekte.

137. Duck and Ducklings
Zondagochtend brak alweer de laatste dag in Brugge aan. Na een goed ontbijt checkten we uit in het hotel. Onze tas zetten we al in de auto, maar de auto zelf lieten we staan voor het hotel. Lopend waren we in zo'n 7 minuten op de Markt, met de auto zou dit zo'n 20 minuten kosten, plus diezelfde tijd voor het parkeren van de auto, vertelde de hoteleigenares.
We hebben de hele route die we de avond ervoor met het paardje hadden afgelegd nog eens bij daglicht gelopen. Het Minnewater was prachtig, de Begijnenhof eveneens. Als afscheid van Brugge dronken we op een terrasje op de Markt nog een chocolademelk met slagroom. Belachelijke prijzen trouwens, maar met het zonnetje op de rug was een terrasje in december helemaal nog niet zo'n raar idee.

138. Double Nine-Patch
De terugreis verliep spoedig. We zijn direct doorgereden naar Noord-Groningen, waar de kinderen bij mijn schoonouders logeerden. We hadden voor hen Belgisch bier en Belgische chocola mee. Perfecte souvenirs. Zelf had ik verlekkerd naar al het kant in de winkels gekeken, maar ik zou dat toch liever handgemaakt hebben en dan is het direct weer onbetaalbaar. Misschien zelf maar eens maken?
De kinderen hadden heerlijke dagen bij hun opa en oma gehad. 
Op maandagochtend zijn we met z'n vieren weer naar huis gereden, waar thuis direct de Lego-Bouwdagen startten. Elke zomer en winter zetten we zoveel mogelijk Lego weer in elkaar. Het kost veel tijd. De kinderen worden wel elk jaar minder destructief, maar ze verzamelen ook elk jaar meer Lego, dus het blijft een hele klus. Gelukkig kunnen ze nu zelf ook al meehelpen.

139. Broken Dishes
Toen braken de kerstdagen aan. De eerste kerstdag brachten we door met mijn familie bij mijn zusje. Ze had een heerlijke gourmet georganiseerd. De kinderen vonden met name het spelen met hun twee nichtjes fantastisch.
Tweede Kerstdag waren wij aan de beurt. Manlief is vrij culinair aangelegd en vindt het ook leuk om een hele dag in de keuken te staan. Dat hoeft van mij dus weer niet, ik weet mijn tijd wel anders te besteden! We aten als eerste een creatie van mij: gerookteforelsoep. Lekker en niet al te bewerkelijk.
Daarna aten we een rotello met pompoen, spinazie en ricotta. Heerlijk, maar mensen, wat een werk!
Het hoofdgerecht was kalkoen (een bescheiden beestje, anders paste hij niet in de oven) met aardappelpuree (helemaal zelf gemaakt en door een zeef gehaald en zo, de zeef sneuvelde), stoofpeertjes, spruitjes met amandelen en worteltjes. Het toetje was een chocolademoussetaart, waarin wel een halve kilo chocola en net zoveel suiker en een pakje boter was verwerkt. Caloriebommetje. En er is nog van over ook. Ik heb straks een hoop goede voornemens. 

140. Diamond Friendship
Mijn schoonouders en manliefs oma (bijna 91 jaar) vertrokken vrij op tijd, dus toen de chaos in huis hersteld was, de kinderen in bed lagen en de vaatwasser de tweede ronde draaide, had ik tijd voor mijn lapjes. Blokje 139 maakte ik af en om half 12 's avonds startte ik nummer 140. Die kostte niet heel veel tijd, zoals je kunt zien, dus even na twaalven had ik alle blokjes van de Sylvia's Bridal Sampler af. Zo! Nu nog sashings eraan en dan rij 14 vast aan de rest. Daarna de randen erom heen. En dan berg ik de top eerst even op. In Brugge hebben we wel zoveel centjes uitgegeven dat mijn handwerkbudget voor 2014 mager start (ik moet de vulling nog kopen). Bovendien, ik heb net een quilt af, ik hoef niet direct weer door te pitten, daar kan ik nog best een maandje of twee mee wachten.
En er zijn genoeg andere leuke dingen die op mij wachten! Morgen meer daarover!

13 opmerkingen:

 1. Een leuk verslagje om te lezen. Fijn dat jullie zulke mooie dagen hebben gehad. En wat zijn je SBS blokjes mooi geworden.
  Groetjes, Jetta

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke woordgrap: zondagochtend 'brak'alweer.... ;-) Leuk zo'n weekendje weg, dat zit er bij ons nog niet in. Iets om naar uit te kijken!

  Oh ja,ik hoorde dat ik een mailtje kan verwachten over 2 februari? Ik ben benieuwd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb je gemaild! Thanks for the reminder!

   Verwijderen
 3. Dat waren productieve dagen zo te zien en lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtig mooi weblog heb jij en wat kun je mooi schrijven...en quilten.
  Ik ben ook begonnen met de sbs. Heb jij de nederlandse vertaling? Ik heb de engels en eerlijk gezegd haak ik een beetje af omdat mijn engels niet zo bijster best is, heb al verschillende blokjes verknipt en dat werkt niet motiverend....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat vervelend, Ida! Ik heb ook het Engelse boek, maar die taal is voor mij geen probleem. Kan ik je helpen met de uitleg van wat termen? En heb je wel een lineaal in inches? Anders krijg je het nooit voor elkaar...

   Verwijderen
 5. Bedankt voor jullie complimenten! Erg leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gelijk door naar Noord-Groningen met een tussenstopje bij je moeder waar wij ook snel nog even met de lapjes gingen frutselen. Jammer dat wij niet langer konden quilten maar dat halen wij straks nog wel in.

  Liefs mama

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk, ook langs jou! Ik heb ook onze tussenstop bij het restaurant overgeslagen, om het verhaal niet al te lang te maken. En onze quilttijd gaan we straks wel maken met onze marathon! Is je sjaal goed uit de was gekomen, trouwens?

   Verwijderen
 7. Bedankt voor je reactie Sjoukje, door jouw blog krijg ik toch wel zin om de sbs te gaan maken, ik heb inmiddels een lineaal met inches en hoop in het nieuwe jaar de draad weer op te pakken. Mocht ik er weer tegen aan lopen waar ik niet uit kom, mag ik dan een beroep op je doen? Het is toch wel heel jammer dat zoiets moois niet afkomt, als ik de sbs blokken van jou zie en het enthousiasme waar je het mee maakt, dan moet het mij toch ook lukken.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk wil ik je helpen! Da's toch bloggers/quilters onder elkaar?

   Verwijderen

Bedankt voor je reactie! Ik vind het erg leuk om iets van je te horen.