zondag 12 januari 2014

Mama's Quilt
Deze quilt heeft mijn moeder in het najaar van 2013 afgerond. Ze heeft de quilt helemaal zelf ontworpen als verwerkingsquilt na het verlies van mijn vader. Iemand moedigde haar aan om met haar hobby vorm proberen te geven aan alles wat er in haar omgaat. Ik denk dat ze daarin ontzettend goed geslaagd is.
De quilt bestaat uit vier delen, die delen zal ik elk bespreken. Mam, als ik het niet precies genoeg meer weet, vul jij dan aan bij de opmerkingen?


De linkeronderhoek is de situatie zoals die op dat moment was. Donkere kleuren. Mijn moeder stelt het vierkantje in het midden voor: voor driekwart is het leven donker, voor éénkwart zijn er lichte momenten. Om haar heen vormt zich een kring (zie quiltwerk) van heel diverse mensen die haar zo goed mogelijk steunen. In de kleurkeuze om de ninepatch heen, zie je de grond (donderbruin), met opzet dezelfde stof als die ik in mijn vaders quilt gebruikt heb. Het groen van de bomen, de natuur en daarboven het blauwe van de lucht. In het quiltwerk zie je het puntige van de bergen en het gras terug in de het bruine, de naar de hemel strekkende lijnen van de bomen in het groene en het golvende, vloeiende van de lucht in het blauwe.


Naast het donkere blok is een lichter blok, zoals mijn moeder hoopte dat het weer zou worden. Zijzelf is het hartje in het midden, zoals ze hoopt in liefde te kunnen herdenken. Daarom heen weer de kring van mensen, die niet veranderd is. De kleuren van de omgeving zijn ook allemaal lichter. De beige stof is ook weer stof die ik in mijn vaders quilt gebruikt heb.


De bovenste helft van de quilt stelt de hemel voor. Blauwe en gouden kleuren. Het grote rode hart is symbool voor God, bij wie - als het kleine gele hartje- mijn vader geborgen is. Vergelijk de beide gele hartjes in het rechterdeel van de quilt: mijn vader bij God in de hemel en mijn moeder op aarde, omringd door haar vrienden en familie.


Linksboven in de quilt staat de morgenster, het symbool voor Jezus. Met Hem zal het weer licht worden.

6 opmerkingen:

 1. De quilt is prachtig geworden. Een mooie warme manier om gevoelens te verwerken.
  Grtjes Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige en bijzondere quilt is dit die heel goed weergeeft wat je erover verteld. Een quilt om te koesteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel goed uitgelegd, precies zoals ik het bedoelde.

  Liefs mama.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi verwoord in een prachtig quilt, wat knap om je moeder dat ze dit zelf ontworpen en gemaakt heeft. Het verdriet om het gemis van je vader zal blijven, maar wat een troost te mogen weten dat je vader geborgen mag zijn bij onze hemelse Vader.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie quilt, met een heel speciale betekenis.
  En wat een troost om te mogen weten dat je vader verder leeft bij God.
  Groet,

  Jetta

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gevoel prachtig weergegeven.

  Groetjes van Ria ;0))

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Ik vind het erg leuk om iets van je te horen.