zondag 8 juni 2014

Broderie perse en fussy cutting

Tadaa! Dit is dan het mysterie blok af. Niet veel mensen waagden een gokje, maar misschien was het ook nog wel te onherkenbaar. Dit is een blok uit de Antique Wedding Sampler van Di Ford. Ik vond die ring gecombineerd met broderie perse zo ontzettend mooi. Het voorbeeld dat zij laat zien in het boek 'Primarily Quilts' is nog veel mooier, maar zij weet ongelofelijk goed gebruik te maken van fussy cutting (niet de stof zo zuinig mogelijk knippen, maar juist zo dat het patroon of het plaatje heel mooi zichtbaar wordt in het patroon). Bij haar voorbeeld zit er nog een extra kleur in de blauwe rand, doordat ze met een brede strepenstof gewerkt heeft. Ik heb eigenlijk geen strepenstof. Ik had tot dusver eigenlijk een beetje een hekel aan strepenstof, want je moet zo ontzettend rekening houden met hoe je het knipt. Maar nu ineens zie ik ook de mogelijkheid van strepenstof. De donkerblauwe ring is mijn enige stof die een soort strepenstof is. En ik heb ook aan fussy cutting gedaan: je ziet dat de strepen doorlopen in de ring en ook op elkaar aansluiten. Da's me dan toch maar weer gelukt!

Door het boek van Di Ford zie ik dus ineens de lol in van fussy cutting en broderie perse. Beide vond ik eerst niet heel interessant. Nu zie ik ineens weer een extra dimensie in de keuze van mijn stoffen en ik heb al een mentaal boodschappenlijstje gemaakt voor het Quiltfestival in Noord-Groningen komend weekend, waar ik samen met mijn moeder naar toe ga. Ik wil heel graag stoffen die zich lenen voor broderie perse (ik heb Dutch Heritage in gedachten, maar dat ken ik alleen nog maar van plaatjes, ik hoop dat er winkeliers zijn op de stoffenmarkt van het festival die die stoffen verkopen), achtergrondstof voor ons quiltclubproject de Antique Wedding Sampler (ik heb ook al een bepaalde stof in gedachten, maar wie weet loop ik nog tegen een betere aan), strepenstof en stoffen met mooie motieven voor fussy cutting.
Ik merk ook dat mijn smaak verandert in de jaren dat ik nu aan het quilten ben. Ik kies nu ook geregeld voor reproductiestoffen, terwijl ik die 'vroegûh' niks aan vond.

Broderie perse heb ik in dit blok voor het eerst gebruikt. Eerst de vlisofix achterop de stof gestreken, daarna de motieven geknipt, een collage gemaakt en toen op de achtergrond gestreken. Daarna heb ik alleen met kleine festonsteekjes vastgemaakt. Dat was nog best wel een klus, vandaar ook mijn late update van dit blok.
Maar ik ben dus weer heerlijk aan het genieten van het quiltwerk! Wat een mooie wereld is die stoffenbak van mij. En wat heb ik een zin in het Quiltfestival! Misschien tot ziens daar?

3 opmerkingen:

 1. Mooi, mooi, heel erg mooi!
  Ik ga vrijdag naar Groningen, misschien tot ziens?
  Groetjes,

  Jeanneke.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Sjoukje, leuk je berichtje te vinden, altijd leuk om reacties te krijgen. Jou blog is ook erg leuk en heb het meteen toegevoegd aan mijn blogrol, zodat ik op de hoogte kan blijven van de mooie dingen die jij maakt. Je laat een prachtig blok zien en ik zou zo aan de slag gaan. Ben druk bezig om de vakantie voor te bereiden naar Amerika, ik zal er uitgebreid over schrijven op mijn blog. Evenals mijn vorige reis naar de Amish en Houston.

  Groetjes van Ria ;0))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi blok is dit geworden. Ja het broderie perse is zo mooi om te doen. Prachtig zelfs, veel plezier in Groningen en ik hoop dat je slaagt voor hele mooie stofjes.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Ik vind het erg leuk om iets van je te horen.