zondag 15 juni 2014

Quiltfestival!

Vandaag en gisteren trokken mijn moeder door het Groninger land. Van kerkje naar kerkje, en passant ook een mooie molen bezoekend. Wat hebben we veel gezien! Ik heb lang niet van alles foto's gemaakt, maar van twee quiltsters wilde ik heel graag wat werk delen, wat zij maken vind ik echt ontzettend mooi.

In de Op Roakeldaishal in Warffum hing langs de wand allemaal werk van Nel Meijer. Kleurrijk, explosief, uitdagend van vorm. Hierbij een paar foto's:
 Zulke mooie kleuren en ook zo'n mooi verloop! Dit wil ik ook heel graag kunnen en waarvoor ik ook nog wel een keer met een ontwerpmuur aan de slag wil. Alleen dan kun je het overzicht krijgen dat je hebben wilt.

 Een detailfoto van dezelfde quilt. Hoe zet je zoiets eigenlijk in elkaar? Bovendien is deze foto (en de quilt) een heel mooi voorbeeld van leuk fussy cutting can zijn.

 Dit lijken gewoon vierkanten, al zie je al snel dat er binnen het diagonale dambord nog een vagere ninepatch zit.
 Maar bekijk je de foto van dichterbij, dan zie je dat elk vierkant ook weer uit heel kleine lapjes is opgebouwd. Wauw! Dit is echt patchwork. Van dichtbij vind ik de quilt overigens mooier dan van verder weg.

Deze vond ik ook zo leuk, een soort lollymoskee. Heel kleurrijk, zulke mooie speelse vormen. Even verderop in de tentoonstelling hing de lollymoskee bij nacht. Erg mooi.

In de Jacobikerk in Uithuizen viel ik vandaag echt even stil. Ik was eigenlijk al een beetje murw geslagen van het het artquiltwerk dat ik had gezien, maar dit was wel figuratief en heel erg mooi. Het werk van Isabelle Baykova valt met niets te vergelijken.

Dit lijkt me een soort toren van Babel, de toren rijkt tot in de sterren. De achtergrond is uit allemaal kleine strookjes opgebouwd, kleine strookjes zijde, die prachtig glansen.

Natuurlijk al een mooie man om te zien, maar het hele beeld van die bomen die weerspiegeld in het water een soort nimfen worden, is ook gewoon prachtig. Door tule is er een soort mist voor man en paard gevormd wat het geheel nog mysterieuzer maakte. Hier vond ik tule heel mooi gebruikt. Bij heel veel quilts vond ik het helemaal niet zo mooi en in artquilts wat het steeds gebruikt. Ik snap die quilts gewoon nog niet zo, misschien komt dat later nog.

Ook weer een prachtige quilt met allemaal mythische en middeleeuwse figuurtjes. Ik zou ook wel graag willen weten wat het allemaal betekent.

Een detail van die quilt waarin ook het strookjeswerk mooi te zien is.

De laatste, een winters berkenbos, waar allemaal vrouwen te paard rijden. De precieze betekenis ontging me weer, maar het was prachtig uitgevoerd. De vrouwen varieerden duidelijk in leeftijd, er was zelfs een bij die zwanger was, eentje die haar kind zoogde terwijl ze paard reed, maar ook een heel oud uitgezakt vrouwtje. Ik vond de boomstammen prachtig weergegeven, er zat heel veel diepte in.
De quilt werd verlicht door podiumlampen die van kleur veranderden en daarmee veranderde ook telkens de uitstraling van de quilt. Dit vind ik nu echt quiltkunst. Bijzonder mooi!

Het waren heel leuke dagen. Ook van de winkeltjes in de Op Roakeldaishal in Warffum hebben we genoten. We hebben allebei weer flink wat stofjes ingeslagen. Kunnen we altijd gebruiken.
Wat we wel jammer vonden, was dat er maar weinig traditioneel werk was. Ik vind de meeste artquilts best mooi, maar omdat ik daar zelf niet mee bezig ben, zie ik er toch minder in. Ik vind het juist zo leuk om bij traditionelere quilts te kijken hoe het uitgevoerd is, wat voor soort stofjes er gebruikt zijn, etc. 
Nu vroeg ik me af of we over twee jaar met onze quiltbee niet mee zouden kunnen doen. We zijn dan vijf jaar quiltend en hebben met elkaar een aardige collectie opgebouwd. Het overwegen waard, niet waar?!

8 opmerkingen:

 1. Zo dat is heel wat anders dan mijn blokjes. Maar wauw wat mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook gek op onze blokjes, hoor! Dit is volkomen ander werk, om even heel erg van te genieten.

   Verwijderen
 2. Ik ben ook 2 dagen geweest en inderdaad vooral de quilts in de jacobikerk, zo mooi haast niet in een foto te vangen. Overigens vond ik de quilt van Marie Soethout ook erg mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ben ik met je eens, vooral die vierkantjesquilt in allemaal verschillende stofjes van Mariet Soethout was zo mooi! Eigenlijk wilde ik direct in mijn restjesbak duiken om vierkantjes te gaan knippen en naaien!

   Verwijderen
 3. Geweldige stukken laat je zien, bedankt voor het delen, prachtig.

  Groetjes van Ria ;0))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben geen quiltster maar dit is gewoon buitengewoon mooi. Dat dit met stofjes gemaakt kan worden, prachtig gewoon.
  Jullie hebben genoten, je blogje straalt gewoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi allemaal. Ik vind dat figuratieve erg leuk, en wat een hoop werk zit er in!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja... hoe krijgen ze het in elkaar gezet en sterker nog hoe krijg je het bedacht ????
  Knap werk... bedankt voor de foto's ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Ik vind het erg leuk om iets van je te horen.